2012. november 25., vasárnap

Citromos csirke Mamma Agata konyhájából

Néhány nap és kézhez kapom azt a szakácskönyvet, melyet Mamma Agata küldött nekem egy kedves, magyar lánnyal.
Már nagyon izgatott vagyok!
Mamma Agata ugyanis egy különleges asszony. A mesés Ravelloban él, az amalfii tengerpart fölött, ebben a gyönyörű kisvárosban, s főzi a finomabbnál finomabb, tradicionális ételeit. 
Most jöjjön egy közkedvelt finomság az ő konyhájából.

CITROMOS CSIRKE MAMMA AGATA KONYHÁJÁBÓL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 6 db. bőrös csirke felső comb - Mamma Agata egy fél csirkét használ általában, de én jobban szeretem a felső combot -
- 1/4 l fehérbor - Mamma Agata néhány nappal előtte zsályát és rozmaringot tesz a borba, de ha nekünk erre nincs időnk, tökéletes egy igazán minőségi fehérbor is -
- 2 lapos tk. tengeri só
- 1 ek. szárított rozmaring
- 1 ek. szárított zsálya
- 1,5 citrom leve
- 5 közepes gerezd fokhagyma - vagy 4 nagy gerezd - 
- 1 marék apróra vágott petrezselyem

Elkészítés
A fokhagymákat megpucoljuk és ketté vágjuk őket. Teflon serpenyőben - Mamma Agata szerint azért jó a teflon, mert nem ég le benne a hús - minden zsiradék nélkül pár percig sütjük. Ne égessük meg, de az illatát már lehessen érezni. Ekkor beletesszük a csirkecombokat minden fűszerezés nélkül a bőrös felükkel, s a bőr nélküli felére rászórjuk a só, zsálya és rozmaring felét. Közepes lángon karamellizáljuk a bőrös felét, vagyis ropogós barnára sütjük. Amikor a serpenyőbe tesszük, sisteregni fog a hús, de ez jó, mert ilyenkor húzódik össze a bőr és tartja bent a finom ízeket. Amikor a bőr megsült, megfordítjuk a húsokat, a maradék fűszert a bőrös felére szórjuk, s megsütjük a másik oldalt is. Ha ez kész, egy kicsit lejjebb veszem a lángot, ekkor a hús már eresztett egy kis levet, s lefedjük egy fedővel, s 25 percig hagyjuk párolódni - legalábbis nekem ennyi kellett -. Amikor eltelt az idő, levesszük a fedőt és felöntjük a húst a borral. Továbbra is alacsony lángon főzzük egészen addig, amíg a bor nagy része el nem fő. Ha nem tálalom azonnal, akkor itt a művelet befejeződik. Ha közvetlenül tálaljuk, akkor beleöntjük a citromlevet és megszórjuk a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, s max. 2-3 percig főzzük még tovább. Ha a citromleves sokáig főzzük, megkeseredik. Ha nem közvetlenül tálaljuk, akkor várunk, s közvetlen tálalás előtt felmelegítjük a húst és a levet, s akkor öntjük bele a citromlevet és szórjuk meg petrezselyemmel.
Én leginkább zöld salátával eszem, de senki ne hagyja ki a szaft kenyérrel való tunkolását, mert isteni íze van. Máskülönben, bármilyen körettel tálalható. 

4 megjegyzés:

  1. Pompás étel! Micsoda nevek és helyek...Olyan dallamos... Biztos fantasztikus az a könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Illéskrisz Konyhája! Igen, fantasztikus a könyv is, bár még a sajátomat nem fogtam a kezembe, de ismerem a művet. De azon a dallamos névvel illetett helyen nem is lehet másmilyen könyvet írni. Sokat láttam már Olaszországból, leginkább mindent :-D, s volt amit többször is, de Ravello és az Amalfi partszakasz az maga a Szerelem.

      Törlés
  2. Irigyirigyirigy:))De a recept csodásan egyszerű és nagyszerű.Köszönjük:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne legyél irigy, hozok még egy rakat receptet a citromillatú Dél-Olaszországból...de addig is, tessék szépen ezt finom és egyszerű fogást elkészíteni :-D!

      Törlés