2013. január 27., vasárnap

Spezzatino alla toscana con schiacciata toscana - Toszkán marharagú toszkán lepénykenyérrel

Bárki, bármit is mond, én nagyon szeretem télen, amikor hideg és barátságtalan az idő, a testesebb ételeket. Feltöltenek energiával, valamint egészen egyedi ízviláguk van. Főleg, ha egy igazán eredeti, olasz recepthez nyúlunk. 

SPEZZATINO ALLA TOSCANA CON SCHIACCIATA TOSCANA - TOSZKÁN MARHARAGU TOSZKÁN LEPÉNYKENYÉRREL


Hozzávalók
- 1 kg marha comb inas részét levágva, csak szín hús
- 0,5 kg paradicsom megpucolva, kimagozva, felkockázva
- 1 tk. őrölt bors – minél többet rakunk bele, annál erősebb lesz, 1 tk-tól enyhén csípős lesz –
- 7,5 dl marha alaplé
- kb. 1 bő csipetnyi só
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 tk. apróra vágott rozmaring levél – lehet szárított is -
- 2 tk. apróra vágott zsályalevél – lehet szárított is -
- 2,5 dl minőségi, testes, száraz vörösbor

Elkészítés
A paradicsom pucolásakor a magos részt ne dobjuk ki azonnal, gyűjtsük össze egy tálba, mert amikor a paradicsom már össze van kockázva, enyhén átpaszírozva, hogy a magok ne törjenek össze, még sok levet ki lehet nyerni belőle. Ahhoz, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni a paradicsomokat, forrásba lévő vízbe dobjuk 1 percig.
A húst egy vastag falú fazékban összekeverjük a paradicsommal, fokhagymával, borssal, rozmaringgal és zsályával, majd felöntjük az alaplével. Félig lefedve, a kicsinél egy picivel nagyobb lángon elkezdjük főzni. Az első óra után levesszük a fedőt, s így főzzük egy órát még. A második óra végén beleöntjük a bort, s ekkor már kis lángon, főzzük még kb. egy óra hosszat, amíg a hús meg nem puhul. Fél órával a vége előtt megkóstoljuk, hogy elég sós és borsos-e, s ha még szükség van bele valamire, akkor beletesszük. Amint a hús megpuhult, lepénykenyérrel tálaljuk. 
A végén toszkán lepénykenyérrel tálaljuk, melyet ne vágjunk, hanem tépjünk. 

1 megjegyzés:

  1. Huuuu, ez nagyon tetszik! Toszkán is, marha is, testes is, csupa ízkavalkád... kipróbálom! :)

    VálaszTörlés