2013. április 1., hétfő

Húsvéti maradékfeldolgozás 1.: kakaó húsvéti csokifigurákból - fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal -

Ahogy szerintem minden családban ilyenkor lenni szokott, töménytelen mennyiségű csokifigura halmozódik fel Húsvétkor. Egyrészt az ajándékok miatt, másrészt pedig a locsolkodás miatt. S szerintem többen vannak úgy, mint én, hogy nem igazán eszik meg. Egyrészt azért, mert tejcsokoládét ritkán eszem, nem tartozik a kedvenceim közé, másrészt pedig, mert egy annyi sütemény is van ilyenkor, hogy a csoki valahogy már nem akaródzik lecsúszni.
De, ha valami igazán, bármikor jöhet belőle, az a kakaó. Főleg úgy, hogy most még csak közeleg a tavasz. 

KAKAÓS HÚSVÉTI CSOKIFIGURÁK - FAHÉJJAL, SZEGFŰSZEGGEL, KARDAMOMMAL - 


Hozzávalók - 2 személyre - 
- 4 db. 15 gr-os csokifigura - jelen esetben 2 db. Boci tojás és 2 db. Nestlé figura (csirke és nyuszi), azért arra figyeljünk, hogy a csokoládék minőségi termékek legyenek, ne névtelen csokifigurák -
- 1 púpos tk. 22%-os kakaóvaj tartalmú kakaópor
- 0,5 l házi tej - amennyiben ez nincs, 3,5%-os legyen, vagy Garabonciás házi tej -
- 1-1 lapos kk. őrölt szegfűszeg és őrölt kardamom
- 2 púpos kk. őrölt fahéj

Elkészítés
A tejet forraljuk fel, majd rakjuk bele a csokikat összetörve. Főzzük közepes lángos állandó keverés mellett 10 percig, majd rakjuk bele a kakaóport, szegfűszeget, kardamomot és fahéjat. Főzzük további 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és melegen fogyasszuk. Bármilyen húsvéti kaláccsal, vagy csak úgy, magában is, elmegy egy kiadós vacsorának. 

Tippek: Az összetevők változhatnak. Mehet bele a fentiek helyett narancshéj, vagy szerecsendió, vagy vanília. S a tetejére tehetünk tejszínhabot, de ez nálunk nem egy közkedvelt dolog. Ha túl hígnak találjuk - de ne feledjük, ez kakaó és nem forró csoki -, lehet bele tenni egy púpos kk. ételkeményítőt, az besűríti rendesen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése