2011. október 22., szombat

Birsalma töltve-sütve

A birsalma az őszben az egyik legjobb dolog. Jellegzetes íze van, számtalan étel készíthető belőle a melegtől a hidegig, a levestől a desszertig.
Most egy desszertet osztanék meg, aminek az alapötletét Mautner Zsófiától (Chili&Vanília) vettem át, s néhány helyen átdolgoztam a magam ízlés szerint.

BIRSALMA TÖLTVE-SÜTVE

Hozzávalók - 2 személyre -
- 1 db. nagy birsalma
- 2 ek. barna cukor
- 1-1 ek. dió és fenyőmag durvára vágva
- 2 ek. apróra vágott datolya
- 2 ek. puhára olvadt vaj
- 1 lapos tk. őrölt kardamom
- 2 ek. brandy
- 2 púpos tk. tejföl
- 3/4 tk. citromlé
- 1 lapos tk. vaníliás cukor

Elkészítés
A birsalmát alaposan megmossuk, majd nagy nehezen kettévágjuk. Utána a magházat kivesszük és még egy kicsit szélesítjük a lyukat, hogy a töltelék beleférjen.
Összekeverjük a barna cukrot, vajat, kardamomot, brandyt, diót és fenyőmagot, hogy összeálló masszát kapjunk. Megtöltjük vele a birsalmákat. 
A sütőt 180 fokra melegítjük, majd egy kis jénai tálat kibélelünk alufóliával, beletesszük a birsalmákat és 1,5 dl vizet öntünk rá és lefedjük a tetejét is alufóliával. Betesszük a sütőbe, s 1 óra múlva belekeverjük a masszába a datolyát is - azért kell várni vele, mert különben szétesik -, majd visszatesszük a sütőbe és egy újabb órát bent is hagyjuk. Az utolsó 10 percben levesszük az alufóliát a tetejéről, hogy még jobban megpiruljanak az almák.
Amikor már majdnem kész az alma, elkészítjük az öntetet. A tejfölt összekeverjük a citrommal és a vanília eszenciával valamint a vaníliás cukorral. Amikor kész az alma, tányérra tesszük és rá - vagy mellé - tesszük az édes tejfölt. 

Az én receptem annyiból tér el Mautner Zsófiétól, hogy ő csak diót tesz bele, valamint a sütés végén nem veszi le az alufóliát az almák tetejéről, hanem mindvégig ott hagyja, valamint, a tejfölt nem ízesíti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése