2011. október 19., szerda

Dolce Vita - az én (íz)világom: monte san martinoi spumetti

Ezt a nagyon egyszerű de annál finomabb édességet az elmúlt hetekben volt lehetőségem megkóstolni Olaszországban, 600 méterrel a tengerszint felett, Le Marche tartományban egy nagyon kedves kis hegyi faluban, Monte San Martinoban. Ez a sütemény a hely specialitása és a falu összes - kb. 800 :-D - lakója mind el tudja készíteni.

DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: MONTE SAN MARTINOI SPUMETTI



Hozzávalók 
-          2 db. nagyobb vagy 3 db. kicsi tojás fehérje
-          140 gr cukor
-          1 db. közepes citrom reszelt héja
-          70 gr őrölt, héjazatlan szeletelt mandula: 50 gr megpirítva 160 fokon épp csak halvány barnára, 20 gr pirítás nélküli

Elkészítés 
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Majd hozzákeverjük a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és az őrölt, kétfajta mandulát és nagy mozdulatokkal összekeverjük, hogy a hab ne törjön meg. Majd két teáskanál segítségével zsírpapírral kibélelt sütőlapra kanalazzuk  őket úgy, hogy egy habcsók egy púpos tk. masszából kerüljön ki, s a másik tk-lal segítsük a zsírpapírra tenni. Előmelegített, 120 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük - a tökéletes állag sütőtől is függ, de akkor jó, ha kívül száraz, ropogós, belül pedig enyhén ragacsos -. Alufóliába hetekig is eltartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése