2011. október 1., szombat

Mexikói pillanatok 1.: Sült tejberizs

A mexikói konyha pont olyan tüzes és pikáns, mint maga az ország, a változatosságról már nem is beszélve. Ma, egy olyan mexikói desszertet készítünk el, melynek ez a változata ideális egy kellemes, őszi estéhez, s alapjai nem ismeretlenek a magyar konyhaművészetben sem.

MEXIKÓI PILLANATOK 1.: SÜLT TEJBERIZS


Hozzávalók 
- 1 l lehetőleg házi tej
- 22 dkg hosszú szemű rizs
- kb. 1 púpos kk. őrölt fahéj - de ez ízléstől is függ -
- cukor
- 2-3 dkg mazsola
- 1 lapos ek. étkezési keményítő vagy 12 dkg tejpor
- 1 db. közepes méretű, lehetőleg tanyasi tojás felverve
- zsemlemorzsa - én a kenyér belsejéből készült fehér zsemlemorzsát használom -
- olaj a sütéshez

Elkészítés
A tejből és a rizsből tejberizst főzünk. Amikor már besűrűsödött, de még nem kemény a tejberizs, beletesszük az étkezési keményítőt, fahéjat, cukrot és mazsolát, majd teljesen keményre főzzük a rizst, hiszen gombócokat kell formálnunk belőle.  Ez akár 1 órát is igénybe vehet, hiszen ne feledjük, a tejberizsnek keménynek kell lennie.
Amikor kész, akkor levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg eléggé meghűl ahhoz, hogy hozzá tudjunk nyúlni. Ekkor kicsit púpos evőkanálnyi adagot kiveszünk belőle, gombóccá gyúrjuk óvatosan, megforgatjuk a felvert tojásban majd a zsemlemorzsában. Egy picit a tetejét megnyomjuk, hogy egészen enyhén lapos legyen, majd tányérra tesszük. Ezt addig folytatjuk, amíg van masszánk. Ha mindből golyót formáltunk, bő, forró olajban aranybarnára sütjük és miután kivettük, nedvszívó papírra tesszük, hogy felszívjuk róla a maradék olajat is. A végén őrölt fahéjas porcukorral meghintjük, s még melegen megesszük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, a tejberizst alapból szeretem, így kisütve csak még jobb lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Flóra,
    Hihetetlen egyedi az ízvilága. Őszintén megvallva, én nem annyira szeretem a fahéjat, de ebben a desszertben annyira jó, hogy most jelen pillanatban megváltozott még a fahéjról is a véleményem :-D.
    Csak biztatni tudlak a kipróbálására, nagy élményben lesz részed.

    VálaszTörlés