2011. november 23., szerda

Brandys kökénykrém narancsos mascarponeval

Így tél elején a piacot járva sok, rendkívül finom bogyóval lehet találkozni. Az egyik ilyen a kökény, ami elég savanykás bár, de ha megcsípi kicsit a fagy, kicsit édesebbé válik. S ha még egy kicsit mi magunk is segítünk az ízek alakításában, igazán ízletes ételekhez lehet jutni. Ilyen a mostani desszert is. 

BRANDYS KÖKÉNYKRÉM NARANCSOS MASCARPONEVAL


Hozzávalók - 1-2 személyre - 
-          10 dkg kökény
-          2 ek. barna cukor
-          2 tk. citromlé
-          2 tk. brandy
-          1 ek. hideg víz
-          2 enyhén púpos ek. mascarpone
-          2 tk. narancslé
-          fél narancs reszelt héja
-          2 ek. porcukor
-          kevés bergamotos cukor a tetejére – elhagyható -

      Elkészítés
Először a kökénykrémet készítjük el. A kökényt összekeverjük a cukorral, citromlével és brandyvel, s sűrű lekvárt főzünk belőle. Utána átpaszírozzuk, hogy az összes mag kijöjjön előle, majd a magukat kiszedjük a héja közül, s a héját az átpaszírozott masszához keverjük. Mivel nagyon sűrű lesz, hozzáadjuk a vizet, s kis lángon elkeverjük benne.
Ezután a mascarponét összekeverjük az összetevőkkel.
Ha kihűlt a kökénymassza, egy szép pohárba adagoljuk úgy, hogy egy kis adag mascarpone, majd kökénykrém, egészen addig, hogy kökénykrém legyen a pohár tetején. Ekkor még a közepére teszik egy kis kupac mascarponét, s megszórjuk bergamotos cukorral. Majd legalább fél órára tegyük hűtőbe fogyasztás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése