2011. november 25., péntek

Kézzel készített karácsonyi ajándék 1.: Narancsos-vörösboros-balzsamecetes hagymalekvár

A karácsonyi forgatagban a legnagyobb problémát talán az ajándékok okozzák. Szeretteinket olyan ajándékkal próbálnánk meglepni, amely személyes, ránk emlékezteti és örül mind aki kapja, mind aki adja. Nincs is jobb megoldás, a kézzel készített ajándéknál. 

NARANCSOS-VÖRÖSBOROS-BALZSAMECETES HAGYMALEKVÁR


Hozzávalók
- 4 db. közepes fej lila hagyma
- 3 ek. olíva olaj
- 2 ek. barna cukor
- 2 dl száraz, minőségi vörösbor
- 2 ek. balzsamecet
- 1 db. narancs leve
- 1 lapos tk. fahéj
- só, bors

Elkészítés
A hagymát megpucoljuk és szálasra vágjuk. Az olajjal, borral és a cukorral feltesszük karamellizálni. Ez elég hosszú folyamat és folytonos keverést igényel, mert nagyon könnyen leéghet. Amikor már a hagyma szétesett és elszíneződött, de még nem lekvár állagú, hozzáadjuk a narancs levét, fahéjat, sót és borsot ízlés szerint. Folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg kezd lekvár állagú lenni. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a balzsamecetet és készre főzzük.
Leginkább sült húsokhoz ajánlott fogyasztani. Felbontás után a hűtőben hosszú ideig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése