2011. november 5., szombat

Dolce Vita az én (íz)világom: Sütőtökös-amarettis ravioli

Elérkezett végre a sütőtök szezon. Annak ellenére, hogy ez a zöldség végérvényesen az ősz és a tél megérkezését jelzi, ilyenkor mégsem bánom.
Nagyon finom bárhogy készítve, ha akarjuk, lehet édes, lehet sós, lehet fűszeres és még sorolhatnám. 
Most egy remek raviolit fogunk készíteni belőle, amelyet együtt is elkészíthetünk a napokban, ugyanis 2011. november 7-én hétfőn 10 és 11 között a Duna TV-n élőben fogom elkészíteni a Család Barát műsorban.

DOLCE VITA AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: SÜTŐTÖKÖS-AMARETTIS RAVIOLI


Hozzávalók - kb. 38-40 darabhoz -
Tészta
- 40 gr fehér liszt
- 4 db. közepes tojás
- 1 csipet só
- esetleg víz, ha kell

Töltelék
-          90 dkg sütőtök
-          2 púpos ek. reszelt parmezán sajt + valamennyi a készre főtt raviolik tetejére
-          1 púpos ek. ricotta sajt
-          1 db. tojás
-         
-          őrölt fehér bors
-          szerecsendió
-          1 db. citrom reszelt héja
-          1 tk. citromlé
-          3 db. ameretto keksz összemorzsolva

Öntet
- kb. 20 dkg vaj
- ízlés szerint zsálya

Elkészítés
Tészta
A lisztet, tojásokat és sót összegyúrjuk kemény tésztává. Ha kell bele egy kis víz, akkor teszünk bele. Majd pihentetjük legalább fél órát. Majd min. fél órára, de lehet egy óra is, állni hagyjuk a tálban, konyharuhával letakarva.

Töltelék
A tököt megsütjük, hagyjuk kihűlni és kikaparjuk a héjából. Villával összetörjük, s hozzá adjuk a parmezánt, ricottát, reszelt citromhéjat, citromlevet, szerecsendiót, fehér borsot. Jól összekeverjük, majd hozzáadunk 3 púpos tk. – ez kb. 3 db. – amaretto kekszet, s ezt is jól elkeverjük a masszában. Ez után sózzuk. Én jobban szeretem, ha kicsit sós az íze, de lehet hagyni az édesebb ízt is, kinek, hogy tetszik.
Ezután a tésztát két részre vágjuk és mindkét részt vékonyra nyújtjuk. Nyilván, nem lesz egyforma a két tésztarész, én ilyenkor azt csinálom, hogy az egyik felét vékonyan belisztezem, majd a tetejére teszem a másikat és összevágom őket, hogy fedjék egymást.
Ezek után egy enyhén púpos tk. masszát rakunk a tésztára egymástól egyforma távolságra, s a széleken is hagyunk helyett, hiszen itt fog az alsó és felső tésztarész a széleknél a is találkozni.
Utána ott, ahova nem tettünk masszát, megkenjük a tésztát vízzel, hogy a tésztalapok összeragadjanak. Majd rátesszük a tetejét is. A masszák között igyekszünk kicsit megnyomkodni a tésztát, hogy a levegő kijöjjön belőle amennyire csak lehet. Majd egy derelyevágóval felszeleteljük a tésztát azokon a részeken, ahol nincs massza.
Kb. egy órát hagyjuk pihenni a raviolikat mielőtt enyhén sós, lobogó vízben megfőznénk.
Kb. 7-8 perc alatt el is készül, ez idő alatt elkészítjük az öntetet.
 
Öntet
A vajat megolvasztjuk és közben hozzáadjuk a zsályát ízlés szerint, s kicsit összemelegítjük.
Ha kész az öntet, takarékra vesszük alatta a lángot és hozzáadjuk a kifőtt raviolikat és átforgatjuk benne.
Majd tányérra tesszük, meglocsoljuk a raviolikat a zsályás vajjal és parmezán sajtot reszelünk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése