2012. május 9., szerda

Fehérboros spárga és Food Revolution Hungary

Az olasz konyhához számtalan pozitív jelző illik, melyek közül legfontosabb az egészséges ételek. Hiszen természetes alapanyagokból, legtöbb esetben a ház kertjéből gyűjtik össze a növényeket, valamint olyan állathúst használnak, melynek a beszerzési forrását olyannyira jól ismerik, hogy szinte születése pillanatától a majdan asztalra kerülő jószág életét szemmel figyelhetik. 
Ezek a gondolatok mind tökéletesen igazodnak ahhoz a megmozduláshoz, melyet Jamie Oliver indított útjára Food Revolution Day elnevezéssel. 2012-ben Magyarország is kapcsolódik a mozgalomhoz Food Revolution Hungary néven, melynek fő egyénisége Povodör Judit. 
A mozgalom csúcspontja 2012. május 19-e, amikor mindenki, aki a mozgalom része szeretne lenni, egy dolgot kell, hogy megtegyen. Vagy egyedül, vagy családdal, vagy barátokkal, vagy mindenkivel, akivel jól érzi magát, egy napig csak olyan ételt fogyaszt, mely termelőtől vagy tenyésztőtől származik. Nem boltit, nem mirelitet, nem előre elkészítettet. Ez egy olyan nap, amely értünk van, az egészségünkért, a helyes táplálkozásért. S ha valakinek ahhoz támad kedve, hogy ezt a napját megossza idegenekkel is, ezt is megteheti, a Food Revolution Hungary facebook oldalán megoszthat képeket, élményeket, beszámolókat, hiszen ott már egy nagy, virtuális társaság érdeklődve várja mindenki hozzászólását. Én akkor már Toszkánában leszek a főzőkurzuson, s ha épp nem lesz internet lehetőségem, mélyen gondolni fogok a mozgalom tagjaira és sok fotót készítve az aznapi vacsorámról, később megosztom mindenkivel az élményeimet. 
Ma egy kis segítséget adok azoknak, akik még nem tudják pontosan mi is legyen az, amit ezen a napon, vagy bármelyik más napon szívesen nassolnának ebéd után, de még vacsora előtt.

SPÁRGA FEHÉRBORMÁRTÁSBAN - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 10 szál spárga, melyet előtte sós és enyhén cukros vízben pár percig főztünk
- 2 dl minőségi száraz fehérbor
- 1 db. mogyoróhagyma
- 1 tk. sáfrány
- 2 dl tejszín
- olíva olaj, só, bors

Elkészítés
Vágjuk a hagymát nagyon apróra, s 3 ek. olíva olajon pároljuk meg. Vigyázzunk, ne barnuljon, csak párolódjon. Majd adjuk hozzá a fehérbort, s főzzük addig, amíg a mennyiség a felére csökken. Keverjük el benne a sáfrányt, majd adjuk hozzá a tejszínt, sót és borsot ízlés szerint, s kis lángon főzzük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután egy szűrőn paszírozzuk át, locsoljuk meg vele a spárgát, s már fogyasztható is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése