Nyáron, amikor nagyon meleg van, mindig gondolkodom azon, mit kellene főzni, hogy gyorsan kész legyen és még az íze is kiváló legyen.
Ma az alábbi párosításra esett a választásom:
KÖNNYED NYÁRI EBÉD: KÖNNYŰ, NYÁRI MEGGYKRÉM LEVES HÁZI VANÍLIA FAGYLALT SZILÁNKOKKAL, KRUMPLIS TÉSZTA KOVÁSZOS UBORKÁVAL
Házi vanília fagylalt - gyors verzió -
Hozzávalók - kb. 6 gombóc fagyihoz -- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor - lehetőleg házi -
- 1 kk. vanília eszencia - lehetőleg házi -
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 250 ml tej
Elkészítés
A cukrot és a házi vaníliás cukrot a tojással és a csipet sóval habosra keverjük, közben felmelegítjük a tejet. Ha a tej forr, hozzáöntjük a tojásos cukrot és a házi vanília eszenciát és felfőzzük. Majd amikor kihűlt, mélyhűtőbe tesszük megfagyni.
Könnyű, nyári meggykrém leves
Hozzávalók - kb. 4 személyre -
- 500 gr kimagozott meggy
- 6 ek. cukor
- kevés reszelt gyömbér
- 4 szem szegfűszeg
- 1 púpos kk. őrölt kardamom
- 1 ek. citromlé
- 0,5 kk. őrölt fahéj
- 4 ek. főzőtejszín
- víz
Elkészítés
A kimagozott meggyet feltesszük főni annyi vízzel, hogy bőven ellepje, bele tesszük a fahéjat, őrölt kardamomot, citromlevet, reszelt gyömbért és a szegfűszeget egy teatojásban. Ha a meggy már puha, kézi botmixerrel összepépesítjük és hozzáadjuk a tejszínt és a cukrot, s kb. fél órát főzzük. Ha sűrűbben szeretjük, nyugodtan rakhatunk bele habarást is, csak arra vigyázzunk, ne legyen meggyszósz a végén az, ami levesnek indult :-D.Krumplis tészta kovászos uborkával
Hozzávalók - kb. 6 személyre -
- 1 kg burgonya
- 250 gr lebbencs tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes gerezd fokhagyma
- 14 ek. étolaj
- 2 púpos tk. őrölt piros paprika
- só, bors
Elkészítés
A tésztát sós vízben felteszem főni, a burgonyát megpucolom, kockára vágom és azt is sós vízben felteszem főni. Közben a hagymákat megpucolom, apróra vágom és az olajban üvegesre párolom. Majd leveszem a tűzről, s hozzá keverem az őrölt paprikát. Azért kell levenni, mert az olaj még így is forró, a paprika pedig megkeseredik, ha tűzre kerül. Jól elkeverem a paprikát, teszek bele sót és őrölt fekete borsot, s össze keverem az összetört főtt burgonyával. Ha kész a tészta is, akkor a krumplis masszát összekeverem a tésztával.
Arra figyeljünk, hogy a krumplis massza kicsit sósabb legyen, mint ahogy enni szoktunk, mert a tészta nem sós, s így lesz pont jó az íze. Kovászos uborkával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése