2011. július 12., kedd

Könnyed nyári ebéd: könnyű, nyári meggykrém leves házi vanília fagylalat szilánkokkal, krumplis tészta kovászos uborkával

Nyáron, amikor nagyon meleg van, mindig gondolkodom azon, mit kellene főzni, hogy gyorsan kész legyen és még az íze is kiváló legyen.
Ma az alábbi párosításra esett a választásom:

KÖNNYED NYÁRI EBÉD: KÖNNYŰ, NYÁRI MEGGYKRÉM LEVES HÁZI VANÍLIA FAGYLALT SZILÁNKOKKAL, KRUMPLIS TÉSZTA KOVÁSZOS UBORKÁVAL


Házi vanília fagylalt - gyors verzió -
Hozzávalók - kb. 6 gombóc fagyihoz -
- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor - lehetőleg házi -
- 1 kk. vanília eszencia - lehetőleg házi -
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 250 ml tej

Elkészítés
A cukrot és a házi vaníliás cukrot a tojással és a csipet sóval habosra keverjük, közben felmelegítjük a tejet. Ha a tej forr, hozzáöntjük a tojásos cukrot és a házi vanília eszenciát és felfőzzük. Majd amikor kihűlt, mélyhűtőbe tesszük megfagyni. 

Könnyű, nyári meggykrém leves


Hozzávalók - kb. 4 személyre -
- 500 gr kimagozott meggy
- 6 ek. cukor
- kevés reszelt gyömbér
- 4 szem szegfűszeg
- 1 púpos kk. őrölt kardamom
- 1 ek. citromlé
- 0,5 kk. őrölt fahéj
- 4 ek. főzőtejszín
- víz

Elkészítés
A kimagozott meggyet feltesszük főni annyi vízzel, hogy bőven ellepje, bele tesszük a fahéjat, őrölt kardamomot, citromlevet, reszelt gyömbért és a szegfűszeget egy teatojásban. Ha a meggy már puha, kézi botmixerrel összepépesítjük és hozzáadjuk a tejszínt és a cukrot, s kb. fél órát főzzük. Ha sűrűbben szeretjük, nyugodtan rakhatunk bele habarást is, csak arra vigyázzunk, ne legyen meggyszósz a végén az, ami levesnek indult :-D.

Krumplis tészta kovászos uborkával


Hozzávalók - kb. 6 személyre - 
- 1 kg burgonya
- 250 gr lebbencs tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes gerezd fokhagyma
- 14 ek. étolaj
- 2 púpos tk. őrölt piros paprika
- só, bors

Elkészítés
A tésztát sós vízben felteszem főni, a burgonyát megpucolom, kockára vágom és azt is sós vízben felteszem főni. Közben a hagymákat megpucolom, apróra vágom és az olajban üvegesre párolom. Majd leveszem a tűzről, s hozzá keverem az őrölt paprikát. Azért kell levenni, mert az olaj még így is forró, a paprika pedig megkeseredik, ha tűzre kerül. Jól elkeverem a paprikát, teszek bele sót és őrölt fekete borsot, s össze keverem az összetört főtt burgonyával. Ha kész a tészta is, akkor a krumplis masszát összekeverem a tésztával.
Arra figyeljünk, hogy a krumplis massza kicsit sósabb legyen, mint ahogy enni szoktunk, mert a tészta nem sós, s így lesz pont jó az íze. Kovászos uborkával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése