2011. július 3., vasárnap

Vörös piszke szuflé

Nos, ami a szuflét illeti, ez az az étel, amire a leginkább jellemző, hogy "most, vagy soha". Ez persze leginkább a fényképezésre igaz. Ugyanis pillanatok alatt összeesik ez az amúgy remek kis étel, ami lehet desszert, köret, előétel, vagy csak finom édesség. Főleg, ha vörös piszke lekvárral van elkészítve.

VÖRÖS PISZKE* SZUFLÉ (*gooseberry, uva spina)


Hozzávalók
Vörös piszke lekvár:
- fél kg érett, vörös piszke - egres -
- 20 dkg cukor
- 1 közepes narancs reszelt héja
- 4 dkg mazsola

Szuflé - 2 szuflé tálkához, ami 2 dl -:
- 2 dkg vaj
- 2 db. szoba hőmérsékletű tojás
- 1 ek. cukor
- 2 ek. liszt 
- 6+1 tk. vörös piszke lekvár

Elkészítés
Vörös piszke lekvár
A vörös piszke mindkét végét levágjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat, mazsolát, s egy krumplinyomóval szétnyomjuk, hogy legyen leve. Feltesszük főni,s amikor már kezd sűrűsödni, kézi botmixerrel összepépesítjük, hogy a héja is szétmenjen, s addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután üvegbe töltjük és 24 órát száraz dunsztba tesszük.

Vörös piszke szuflé
Összekeverjük a 2 tojás sárgáját, a vajat, a cukrot, a lisztet és 6 tk. vörös piszke lekvárt. Majd a 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Ha kész, akkor a habot óvatosan, nagy mozdulatokkal a masszához keverjük egy lapos fakanállal. Majd fogjuk a 2 szuflé tálkát, kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel, majd háromnegyed részt beletöltjük a masszát. Előmelegített, 200 fokos sütőben - ami nem légkeveréses - a rácsot az alsó tartóba helyezzük, majd rárakjuk a szuflét, s kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Nézni kell, hogy mikor sül meg, emelkedik ki a tálból. Ha kész, 1 tk. vörös piszke lekvárt teszünk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése