2011. augusztus 21., vasárnap

Falusi burgonyás pogácsa

Amikor végre nyár van - ami így a naptári időszak végére kezd megérkezni :-D -, én leginkább olyan ételeket szeretek készíteni és fogyasztani, ami könnyen elkészíthető, nem terheli meg gyomrot, mégis nagyon finom és lehet variálni. Ilyen ez a recept is.

FALUSI BURGONYÁS POGÁCSA


Hozzávalók - kb. 50-60 db-hoz - 
- 6 db. közepes burgonya
-1 db. lehetőleg tanyasi tojás
- 7 púpos ek. búza félfogós liszt - én a dunaföldvárit használom - 
- víz, só 

Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Majd miután elkészült, krumplinyomóval alaposan szétnyomkodjuk, olyannyira, hogy szinte krémes állagú legyen. Ekkor belekeverjük egy fakanálla a tojást, mert még nagyon meleg ilyenkor a burgonya. Ízlés szerint sózzuk, de ez kicsivel sósabb íz legyen, mint amilyet szeretünk, mert még jön bele a liszt, ami tompítja a só ízét. 
Mindezek után belekeverjük a lisztet, s egyenletes tésztát gyúrunk belőle, ami nem szabad, hogy kemény legyen, inkább ragacsos állagúnak kell lenni. Folyamatosan lisztezzük a deszkát, hogy ne ragadjon le a tészta.


Amikor a tészta kész, nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat. 


Amint ezzel is elkészültünk, forró olajba süssük ki. A tésztáknak kicsit fel kell púposodniuk, akkor lesz igazán finom, de ehhez az kell, hogy az olaj forró legyen. 


Fogyaszthatjuk magában, lekvárral, kinek, hogy tetszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése