2011. augusztus 24., szerda

Házi praktikák: házi paradicsomlé

Az augusztusban azt szeretem, hogy még süt a nap, nyarat érzünk a mindennapokban, de már készülünk az őszre, a télre. Olyanok vagyunk, mint a hangya és a tücsök meséjéből a hangya. Már a sprájzban díszelegnek a lekvárok, s paradicsom illata terjeng a ház végi kertből.
Itt az ideje, hogy paradicsomlevet is készítsünk a hosszú őszre és télre, házi paradicsomlevet, melyet üvegbe zárunk egy kis napsütéssel és jókedvvel együtt.

HÁZI PARADICSOMLÉ


Hozzávalók - kb. 15 üveg paradicsomléhez -
- 10 kg paradicsom
- 2,5 púpos ek. cukor
- 1 púpos késhegynyi szalicil

Elkészítés
A paradicsomlé készítése nem egy bonyolult feladat, viszont nagyon hálásak tudunk érte lenni akkor, amikor csak import paradicsomlé kapható az országban.
Miután leszedtük és jól megmostuk a paradicsomokat, a zöld, csuma részét kivágjuk és apró darabokra vágjuk őket.
Egy nagy fazékba tesszük az összes paradicsomot és közepes gázrózsa közepes lángján feltesszük főni. 


Amikor már forr, bő leve van és a paradicsomok szétestek, lepaszírozzuk az egészet. Lehet szitán, lehet gépen, kinek, hogy van kedve, én gépet szoktam használni. Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy elváljon a lé a héjtól és a magoktól, mert csak a lére van szükségünk. 


A levet és a sűrű részét visszaöntjük a tálba, a magot és hájat kidobjuk, majd szintén közepes lángon addig főzzük, amíg tiszta levet nem kapunk, a hab is elfő róla.

Amikor ez is meg van, akkor hozzáadjuk a cukrot és a szalicilt - szalicil azért ajánlott bele, mert a paradicsom nagyon hamar felforr, s akkor sajnos nem tudjuk használni, ki kell önteni mert megromlott, a szalicil pedig a felforrási folyamatot akadályozza meg -, s még 5 percig főzzük. Cukor azért kell bele, ahogy a nagymamám mondaná, hogy "elvegye a vadságát". A paradicsomlének erőteljes savanyú íze van. S ezt egy kicsit tompítani kell egy nagyon kevés cukorral. A cukor nem lesz érezhető rajta, nem lesz édes tőle, de mégsem lesz olyan vadul savanyú, hanem kellemes savanyú ízt kapunk - ez olyan, minthogy a vadasba is teszünk egy kis cukrot -. 
Ha eltelt az 5 perc, üvegekbe szedjük, és először celofánnal, utána pedig fedővel lezárjuk.


Az üvegeket minimum két napig tegyük száraz dunsztba, azaz tegyük pokróc közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése