2011. augusztus 13., szombat

Tojásos nokedli fejes salátával

A késői tavasznak és a nyárnak az egyik legkönnyebb és szerintem legfinomabb együttese. Ha nem is mindannyian, de nagyon sokan az általános iskolai menzán szokhattuk meg ezt az ételt, ahol száraz volt és nem is túl finom. De ez egy pillanatig nem jelenti azt, hogy nem lehet finoman elkészíteni. Ha egy kicsit szaftosabb, máris egy igazán remek ételt tehetünk az asztalra. Mivel a nokedlit  már megtanultuk elkészíteni, azt nem írom le újból, csak a többit.

TOJÁSOS NOKEDLI FEJES SALÁTÁVAL

Saláta
Hozzávalók - 2 személyre -
- 1 fej fejes saláta
- víz
- 3-4 ek. 10%-os ecet
- 3-4- ek. cukor

Elkészítés
A salátáról leszedjük a külső leveleit, s ahol sérült, ott is levágjuk kicsit miután alaposan megmostuk. Majd levágjuk a torzsája alját is néhány alsó levéllel együtt. Ekkor négybe vágjuk egy nagy késsel, s beletesszük gy salátás tálba. Felengedjük vízzel, hogy 3/4 részt ellepje a salátát, majd hozzátesszük a többi összetevőt is, s addig forgatjuk benne a salátát, amíg a cukor el nem olvad. Ezután időnként megforgatjuk. Ajánlott az étkezés előtt min. 1 órával elkészíteni, hogy átjárja az íz.

Tipp: ha a salátánk néhány napot áll a hűtőben, s kicsit "megfáradtnak" tűnik, azaz kicsit elkezd fonnyadni, nincs semmi baj, tegyük egy nagy tál hideg vízbe, s pár perc alatt "felébred" a saláta, újból ropogós lesz.
A salátára öntött levet elkészíthetjük előre is egy tálban, s a kész öntetet önthetjük a salátára és így forgathatjuk benne időnként a salátát, az eredmény ugyanolyan finom lesz.

Tojásos nokedli
Hozzávalók
- nokedli
- 2 dl tejföl
- 3-4 közel 1 cm széles vajkocka
- 3 db tojás
- só

Elkészítés
A tejfölt és a vajat egy tálban összeolvasztjuk és megsózzuk úgy, hogy sósabb legyen, mint ahogy enni szoktunk. A tojásokat villával felverjük, s beletesszük a tejfölös masszába. Elkezdjük közepes lángon összesütni. Ha már kicsit kezd tojásrántotta szerű lenni, megkóstoljuk, s ha kell még sózzuk, majd beletesszük a nokedlit, s addig sütjük, amíg viszonylag masszív nem lesz a mártás. Én nem szoktam teljesen megsütni "szárazra" a masszát, mert nem szeretem úgy, szeretem, ha egy kicsit "szottyos'. Ha még kell rá só, még a tűzön tegyünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése