2011. augusztus 31., szerda

Házi praktikák: Házi kukoricaliszt - tenger(i)re fel! :-D -

A nyár sok egyéb zöldség és gyümölcs mellett a kukoricáról is szól. Számtalan dolog készíthető ebből a csodálatos, citromsárga - jellegű - növényből, de most készítsünk egy olyan dolgot, amelyről magunk sem hinnénk, hogy mennyire könnyen elkészíthető házilag.

HÁZI PRAKTIKÁK: HÁZI KUKORICALISZT


Hozzávalók - kb. 16 dkg liszthez - 
- 1 db. nagy cső nyers csemege kukorica

Elkészítés:
Minden kezdet nehéz, mint tudjuk, nos, ez alól a házi kukoricaliszt sem kivétel, ugyanis valahogy kukoricaszemeket kell szereznünk, tehát, nincs más hátra, mint a kukoricaszemeket le kell morzsolni a csutkáról.


A többi már csak a türelmünkön múlik. Ugyanis, ebben az esetben a kukoricát nem sütni, hanem szárítani kell. Így hát, előmelegítjük a sütőt 70 fokra, s kb. 4,5-5 óra alatt kiszárítjuk a kukoricát úgy, hogy egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s egy soron rakunk rá kukoricaszemeket - szárítani napon vagy a konyhában simán, a levegő által is tudunk, ebben az esetben kb. 4-5 napra van szükség, hogy elérjük a megfelelő szárazságot -.


Az 1 cső kukorica ráfér egy tepsire. Hogy mennyi idő alatt szárad meg a kukorica, az a típustól függ. Néha kóstoljunk meg egy szemet, s amikor már a belseje is teljesen száraz és kemény, akkor kész van. Elég hosszú ideig a belseje a foghoz ragad, akkor még nem jó. Keménynek és száraznak kell lennie kívül, belül.


Amikor úgy érezzük kész van, akkor jöhet az elektromos kávédaráló, s szépen daráljuk le adagonként az egészet. Én próbáltam mozsárban, kézi kávédarálón, sajtdarálón, semmin nem működött jól, egyedül az elektromos kávédarálón. S már kész is a kukoricaliszt...házilag!


4 megjegyzés:

 1. Milyen kávédarálód van, ami elbír a kukoricával? És teljesen lisztté tudtad őrölni?

  VálaszTörlés
 2. Szia Gabi,
  Egyszerű elektromos kávédaráló, pár ezer forintért vettem néhány éve, a márkáját sem tudom, talán Hauser, vagy valami hasonló.
  Igen, teljesen lisztté tudtam darálni, de valóban nagyon fontos, hogy "kopogósan" száraz legyen a kukorica.
  Amikor darálod, két adag között hagyjál némi szünetet, nehogy a kávédaráló motorja bánja, mert eléggé felmelegíti.
  De mindezeken túl, valóban lisztet készített belőle.
  Jó munkát és utána élménydús felhasználást kívánok!

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Megvettem a Hauser kávédarálót és valóban alkalmas kukorica lisztté darálásához.
  Én olyan kukoricát vettem, amivel a csirkéket etetik és a lisztje nem lett jó ízű. Szerinted hol lehet csemegekukoricát venni? Gondolom, annak jobb ízű lisztje lesz.
  Gabi

  VálaszTörlés
 4. Szia,
  Örülök neki, hogy bevált a Hauser, valóban nagyon jó kis gép.
  Háááát, lehet el kell, hogy szomorítsalak, ugyanis félek, ilyenkor már sehol sincs csemege kukorica, igaz, én egy hete még láttam a piacon...elvétve. így tehát a piacot tudom ajánlani első sorban.

  VálaszTörlés