2011. november 30., szerda

Dolce Víta - az én (íz)világom: Dolce Natale – Édes Karácsony –: panna cotta naspolyás narancszselével és tonkababos csokoládéöntettel, valamint panettone egyszerűen

Karácsonykor igyekszik az ember azokkal az ételekkel meglepni a szeretteit, amiről tudja, mindenki nagyon szereti, s majdhogynem ezért várja az ünnepi jövés-menést, egyik rokontól a másikig.
Így vannak ezzel az olaszok is.
Karácsonykor sok ízletes fogás kerül az asztalra, de van két olyan desszert, ami ilyenkor egyik asztalról sem hiányozhat. 

DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: DOLCE NATALE - ÉDES KARÁCSONY - PANNA COTTA NASPOLYÁS NARANCSZSELÉVEL ÉS TONKABABOS CSOKOLÁDÉÖNTETTEL, VALAMINT PANETTONE EGYSZERŰEN


Panna Cotta
Hozzávalók - 4 személyre -

- 5 dl tejszín
- 5 tk. cukor
- 3 lap zselatin
- 1 vanília kikapart magja

zselé
- 3 narancs leve
- 8 naspolya húsa
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. cukor

tonkababos csokoládéöntet
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 tk. tonkabab lereszelve
- 5 dl tejszín

Elkészítés
panna cotta
A zselélapokat beáztatjuk néhány percre, s közben a tejszínt, tejet, cukrot, vanília magot forráspontig melegítjük, de nem forraljuk fel. Ekkor kivesszük a vízből a zselatinlapot, kinyomkodjuk, és a tejszínhez adjuk. Ha feloldódott, leszűrjük és formába öntjük. Minimum 5-6 órát hagyjuk a hűtőben dermedni, de akár egész éjszakára is ott maradhat.
zselé
A zselatinlapot ismét pár percre vízbe tesszük, közben megpucoljuk a naspolyát és leszedjük a húsát. Enyhén megmelegített, de nem felforralt narancslében elkeverjük, amihez hozzáadtuk melegítéskor a citromlevet és cukrot, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat. Leszűrjük amikor kihűlt és formába öntjük. Megvárjuk amíg megdermed, majd a panna cotta tetejére helyezzük.  
tonkababos csokoládéöntet
A csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, majd amikor már folyékony, hozzákeverjük a tonkababot. Ha kihűlt, a panna cotta köré öntjük. Azért használunk tejcsokoládét, mert a tonkababnak a keserű mandulára emlékeztető íze van, s a tejcsokoládé hozza ki legjobban az ízvilágát.

PANETTONE EGYSZERŰEN
Hozzávalók – 1 darabhoz –
- 12,5 dkg liszt
- 7,5 gr friss élesztő
- 3 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 0,5 db. citrom reszelt héja
- 2 kisebb db. tojás sárgája
- 1 csipet só
- mazsola, kandírozott citrom – és narancshéj apróra vágva

Elkészítés
Az olaszok ezt a süteményt nagyon körülményesen is el tudják készíteni, de van egy egyszerű változat, ami éppolyan jó, semmiben nem különbözik a több, mint 1 napos eljárástól.
Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk meleg helyen a langyos tejben. Amikor kész, a lisztet egy tálba öntjük, a közepén lyukat készítünk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a vajat, a citromhéjat és a tojások sárgáját, majd tésztává dagasztjuk – ha valakinek van kedve tésztadagasztó géppel elkészíteni, úgy is lehetséges -. A végén hozzádagasztjuk a gyümölcsöket is. Majd letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor kész, egy tetszőleges formát, amiben lehet sütni, kibélelünk sütőpapírral – van aki virágcserépben készíti, van aki tortaformában -, beletesszük a masszát és 180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A végén végezzünk rajta szúrópróbát egy hústűvel, hogy megsült-e, mert ez a sütemény elég magas lesz, lehet, kell még neki majd egy kis idő.

2 megjegyzés:

  1. Húúúú, nagyon-nagyon megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy, köszi, majd egyszer összehozunk egy összgasztronépi kóstoló napot valahol :-).

    VálaszTörlés