2012. február 26., vasárnap

Julia Childdal a konyhában: Burgundi marhatokány

Kevés olyan gasztroblogger van, aki ezt a mára már kultikus ételnek számító fogást nem készítette el, így joggal mondhatom, sereghajtó vagyok már a ebben a témában :-).
Hiszen ki ne vágyna rá, hogy néhány órát Julia Childdal töltsön együtt és főzőcskézzenek egyet közösen.
Tegye meg mindenki, itt van egy kis útmutató a híres Boeuf Bourguignonhoz.

JULIA CHILDDAL A KONYHÁBAN: BURGUNDI MARHATOKÁNY - BOEUF BOURGUIGNON -; FRANCIA SANZON 


Hozzávalók
- 150g húsos szalonna,
- 1ek. olívaolaj,
- 1kg marha lapocka,
- 1db vöröshagyma,
- 1db sárgarépa,
- só, bors,
- 2ek. liszt,
- 3 pohár jó testes vörösbor (burgundi),
- 2-3 pohár marhahúsleves,
- 1ek. paradicsompüré,
- 1/2 tk. kakukkfű,
- 1 babérlevél,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 20-30 gyöngyhagyma,
- 25dkg gomba,
- vaj,
- zöldborsó.

Elkészítés
A szalonnáról vágjuk le a bőrét, majd kockázd fel. Lobogó vízben főzzük 10 percig, bőrével együtt. Szűrjük le és tegyük félre.
Vegyünk elő egy olyan edényt, ami később mehet a sütőbe is, megfelelő méretű ehhez az ételhez és van fedője. Az olívaolajat hevítsük fel benne és süssük zsírjára a szalonnakockákat, aztán szedjük ki és tegyük félre.Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A húst jó nagy kockákra vágjuk fel, úgy 4x4cm-re, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. A szalonna zsírjában pirítsuk meg minden oldalát a marhahús kockáknak.A kész húskockákat szedjük ki egy tányérra, és a levet, ami lecsöpög róluk, tartsuk meg a húsléhez, amit már el is készíthetünk a marha alapléből.
A húsok után maradt zsírban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, ha szükséges persze pótoljuk a zsiradékot. Adjuk hozzá a karikákra vágott répát, a szalonnát és a húst is, majd szórjuk meg egy ek. liszttel úgy, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat. Feddjük le a tálat és 4 percre tegyük a forró sütőbe. Ezután vegyük ki és szórjuk meg a másik kanál liszttel, jól keverjük össze és tegyük vissza még 4 percre a sütőbe, lefedve.
A vörösbort, a húslét, a hús sütés utáni levét, az apróra vágott fokhagymát, a paradicsompürét, az apróra vágott babérlevelet és a kakukkfüvet keverjük össze és öntsük a húsra. Tegyük bele a szalonna félretett bőrét is, fedjük le, a sütőt állítsuk 150 fokra és az alsó részén főzzük 3-4 órán át.
A körethez forrósítsuk fel a vajat egy kis sóval, borssal és egy csepp citromlével, mikor már forró dobdjuk bele a félbevágott gombákat, apránként, hogy piruljanak, ne hagyjuk, hogy levet eresszenek. Ugyanígy pirítsuk meg a gyöngyhagymákat is. A zöldborsót főzzük meg, majd forgassuk forró vajba őket. A gombákat és a hagymákat bele is lehet keverni a húsok közé, de mellészedve is tálalható.

2 megjegyzés:

  1. Kellemes vasárnapot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Van egy újabb díjam, neked küldtem tovább sok szeretettel! :))
    Szép lett a burgundid!!

    VálaszTörlés