2012. július 28., szombat

Arancino, a szicíliai húsos rizslabda

Az arancino - vagy arancini, soha nem tudják eldönteni még az olaszok sem, hogy egyes számban, vagy többes számban használják, mindenre van példa - a szicíliai konyha egyik büszkesége. Gyorsan elkészül, finom, és nagyon tápláló. Alakja is változó, a golyó formájútól a tojás formájúig bármi lehet, s ez jellemző a töltelékére is. Van természetesen sajtos, vagy sonkás, de amit most készítünk, az az egyik legtipikusabb töltelék, a borsos-húsos.

ARANCINO, A SZICÍLIAI HÚSOS RIZSLABDA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - 15 db., tenyérnyi nagyságúhoz - 
Rizs
- 500 gr kerek szemű rizs
- 30 gr vaj
- 100 gr parmezán vagy pecorino
- 3 db. tojás sárgája
- só
Töltelék
- 150 gr darált marhahús
- 25 gr vaj
- 0,5 db. közepes hagyma
- 1 ek. olíva olaj
- 80 gr zöldborsó
- 40 gr sűrített paradicsom 0,5 dl vízben elkeverve
- 100 gr füstölt mozzarella - lehet nem füstölt is - közepes kockára vágva
- 100 ml száraz vörösbor
- só, bors
- a panírozáshoz 2 db. tojás és prézli, a sütéshez olaj

Elkészítés
Először a rizst készítjük el. Sós vízben feltesszük 1,2 l vízzel főni, amit teljesen el fog szívni a végére a rizs. Ezután belekeverjük a vajat, reszelt parmezánt és a tojássárgákat, valamint ízlés szerint sózzuk. Ha elkevertük, egy nagy tányéron szétterítjük és hagyjuk kihűlni. 
Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A vajat és az olíva olajat összemelegítjük és pár perc alatt megpároljuk benne a hagymát. Majd beletesszük a húst és kicsit megfehérítjük. Ekkor jön bele a vörösbor, só, bors és a sűrített paradicsom. Elkeverjük, s kb. 20 percig hagyjuk főni közepes lángon, amíg a hús szinte minden folyadékot felszívott. Száraz húst kell kapnunk a végén. Amíg fő, a borsót is elkészítjük. Ha friss borsót használunk, akkor 1 ek. olajat felmelegítünk, beletesszük a borsószemeket és 1,5 dl vizet adunk hozzá. Így főzzük kb. 10 percig. Ha fagyasztott borsót használunk, 1 ek. olajon megfuttatjuk és hagyjuk kihűlni. 
Ha elkészült a hús, hozzákeverjük óvatosan a borsószemeket, s már kezdődhet is a munka.
A rizsből kiveszünk annyit, hogy elfedje a tenyerünket. Óvatosan lyukat nyomkodunk a közepébe, s beleteszünk 1 ek. tölteléket és 3-4 db. kocka mozzarellát. Amennyire lehet, felhajtjuk a szélét a rizsnek, a többi részt pedig egy újabb adag rizzsel borítjuk be, összetapasztjuk a rizst és gombócot formálunk belőle. Amikor elkészült az összes golyó, bepanírozzuk őket. Majd bő olajban kisütjük őket. A bő olaj azért kell, hogy egyforma szépre süljön minden oldala. 
Tipp: ha sárgábbra szeretnénk a rizst, bár a 3 db. tojás sárgája elég sárgává teszi, tehetünk hozzá egy kevés sáfrányt is, mondjuk 1 nagy csipettel. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése