2012. július 11., szerda

Rosa pompelmo fagylalt szicíliai módra

Igaz, a hőség kezd leáldozni, de azért még nyár van...szerencsére! S ilyenkor nincs is jobb, mint egy kiváló fagyi. 
Sikerült a napokban hozzájutnom pár darab szicíliai grapefruithoz, s azonnal elkészítettem a szicíliaiak tipikus fagyiját. Aki már járt ezen a szép szigeten, talán meglepetten tapasztalta, hogy az itt élő emberek előszeretettel eszik a fagyit "zsemléből". 
S csak garantálni tudom mindenkinek, kiváló íze van a kettőnek együtt. 

ROSA POMPELMO FAGYLALT SZICÍLIAI MÓDRA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Természetesen, ha valakinek nincs kedve a ezt a tipikus brióst elkészíteni, akár így is fogyaszthatja :-D.

Hozzávalók
Fagylalt
- 3 db. rózsaszín grapefruit leve, amennyiben nem jutunk rosa pompelmohoz - kb. 0,5 l - 
- 2 dl habtejszín
- 2 dl natúr joghurt
- 10 dkg cukor

Briós - 4 db. - 
- 188 gr liszt
- 63 gr rétesliszt
- 38 gr cukor
- 50 gr vaj
- 1 csipet só
- 3 gr élesztő
- 50 ml tej
- 1 ek. méz
- 1 db. nagy tojás sárgája
- 1 kk. narancsvirág víz – vagy 0,5 db. narancs reszelt héja –
- 1 kk. vanília eszencia
- 0,5 cs. sütőpor
A tetejére
- 1 db. kis tojás sárgája
- 2 tk. tej

Elkészítés
Fagylalt
A cukrot elkeverjük a grapefruit levében, majd a tejszínt elkeverjük a joghurttal és a grapefruit levéhez adjuk. Egy éjszakán át hűtött fagyigépben kb. 40-45 perc alatt elkészül a fagyi. Ne feledjük, ez a fagyi lágyabb, mint amit mi ismerünk, ezért, ha gondoljuk, kis időre a mélyhűtőbe tehetjük.

Briós
A tejhez hozzáadjunk 1 tk. cukrot, majd meglangyosítjuk. Beletesszük az élesztőt és hagyjuk 10 percig, hogy felfusson. Addig a liszteket, sót, maradék cukrot összekeverjük, s hozzáöntjük a tejes élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Ezután fél órára betesszük a mélyhűtőbe. Majd miután kivettük, négybe vágjuk a tésztát és labdákat gyúrunk belőle. Ha van kedvünk a tetején egy kis részt csípjünk össze gömb formájában. Ekkor a tojás sárgáját és a 2 tk. tejet összekeverjük, s ecsettel megkenjük mindegyik tetejét. Egy órát állni hagyjuk, majd ismét bekenjük a tetejét. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg meg nem barnul a teteje. Megvárjuk, amíg kihűl, s belegombócozzuk a fagyit. Zacskóban 1 napig frissen tartható, de szerintem még aznap jobb megenni, mert akkor a legfinomabb. A briós elkészítésének van egy bonyolultabb változata is, ami kb. másfél napig tart, de ezzel a rövidített módszerrel is ugyanazt az eredményt értem el, így tehát nem bonyolítom meg az elkészítést. :-D





5 megjegyzés:

  1. Felénk épp most van szezonja a rózsaszín grapefruitnak. Nagyon szeretjük akár magában is, de egészen biztosan így fagyiként is lecsúszna. Ki is fogom próbálni, köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen Adél, nekem még van egy kevés belőle, de szerintem ma estével véget ér :-D. Ez az adag úgy kb. 20 gombócra - szabvány - elég. Jó étvágyat hozzá, várom majd a véleményedet róla!

    VálaszTörlés
  3. Amikor terhes voltam a fagyi "hamburgertől" híztam el, imádom, egy zseni volt, aki kitalálta. :)

    VálaszTörlés