2012. július 25., szerda

Nápolyi articsóka - carciofi napoletana

Amikor sikerül szép, friss articsókához jutnom, mindig igyekszem olyan ízű ételeket készíteni belőle, amelyek régi - vagy nem túl régi :-D - emlékeket idéznek.
Ez a recept is ilyen. Egy kedves ismerősöm szokta így készíteni az articsókát nem messze Nápolytól. Pillanatok alatt kész van, s nagyon finom.

NÁPOLYI ARTICSÓKA - CARCIOFI NAPOLETANA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM



Hozzávalók - 1 főre - 
- 1 db. articsóka
- 1 ek. kiváló minőségű olíva olaj
- 0,5 gerezd fokhagyma
- 6 db. nagy zöld olíva bogyó
- 4 db. kisebb capri bogyó
- só, bors
- 0,5 db. citrom
- 1 tányér víz
- 1-2 csipet apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés
Az articsókát megpucoljuk egészen a szív részig. Kivágjuk a szőröket is, nyolc részre vágjuk, majd a citromot a vízbe facsarjuk és beletesszük az articsóka darabokat. A fokhagymát apró darabokra vágjuk és a felmelegített olíva olajon 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük az articsóka darabokat, az apróra vágott olíva bogyót és a szintén apróra vágott capri bogyót, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Hozzáteszünk 8-10 evőkanál citromos vizet, legalábbis én ezt használom sima víz helyett, mert, melyben az articsóka volt, közepesre vesszük a kis gázrózsa lángját, lefedjük a serpenyőt és elkezdjük párolni az articsókákat. Figyeljük, nehogy a víz elfogyjon alóla. Ha megtörténne, pótoljuk citromos vízzel. Néha szurkáljuk meg villával, de kb. 15-20 perc alatt elkészül. Ha megpuhult az articsóka, tányérra tesszük, s megszórjuk tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése