2012. december 16., vasárnap

Advent 2012 - Crema di marroni, gesztenyekrém - kézzel készített karácsonyi ajándék 3.

Ma egy olyan ajándékot hozok, aminek egy kicsit magas az ára, hiszen a gesztenye nem túl olcsó, s az elkészítése is inkább egy közepes kategória, mint könnyű, viszont bizton állíthatom, megéri, mert az íze isteni. Süteménybe, natúr kenyéren, bárhogy. Finom, édes, de csömör, egyszerűen tökéletes.

ADVENT 2012 - CREMA DI MARRONI, GESZTENYEKRÉM - KÉZZEL KÉSZÍTETT KARÁCSONYI AJÁNDÉK 3. 


Hozzávalók
- 0,5 kg gesztenye
- 30 dkg kristálycukor
- 2,5 dl víz
- 1 szál vanília kikapart magja
- opcionálisan: 1-2 tk. rum, de én nem tettem bele

Elkészítés
A gesztenyék tetejét bevagdosom és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főzni kb. 20-25 percre. Minél tovább fő, annál könnyebb lesz dolgozni vele utána, de 25 perc maximálisan elég. 
Ha kész, megpucoljuk a gesztenyéket. A cukrot, a vizet és a vanília kikapart magját cukorsziruppá főzzük néhány perc alatt. A gesztenyéket nyugodtan vágjuk félbe vagy negyedbe. Majd adjuk a cukorsziruphoz, s kb. 40 percig főzzük folyamatosan keverve, amíg egynemű krémet nem kapunk belőle. Ha teszünk bele rumot, azt itt tegyük bele. 
Ezután levesszük a tűzről, s néha megkevergetve hagyjuk kihűlni, majd töltsük övegekbe. Ebből az adagból kb. fél liter lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése