2012. december 31., hétfő

Boldog Új Évet Mindenkinek...zsályás sertésmájjal és zelleres, krémes krumplipürével!

A babonát már mindannyian ismerjük, miszerint újév környékén se szárnyast, se halat, mert az egyik elkaparja a szerencsénket és a pénzüket az újévre, a másik pedig elúszik vele. 
Marad a jó, öreg sertés, aki kitúrja nekünk a jövő év minden pénzért és szerencséjét. De miért kellene mindig a húsát ennünk, amikor annyi finom része van még...például a mája.

BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK....ZSÁLYÁS SERTÉSMÁJJAL ÉS ZELLERES KRÉMES, KRUMPLIPÜRÉVEL! - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Zsályás sertésmáj
Hozzávalók - 2 személyre -
- kb. 25 dkg friss sertésmáj
- 12 db. gyöngyhagyma
- 0,5 db. közepes vöröshagyma
- olíva olaj
- 3 ek. liszt
- 1 tk. só
- 1 kk. őrölt bors
- 1 púpos ek. szeletelt, szárított zsálya
- 1,5 dl vörösbor
- 0,5 dl - 2 ek. - balzsamecet

Elkészítés
Tegyünk egy serpenyőbe 2-3 ek. olajat, s adjuk hozzá a félbe vágott gyöngyhagymákat és a félbe vágott vöröshagymát, majd közepes lángon kb. 15 perc alatt karamellizáljuk meg, hogy a belseje puha legyen.
Ez idő alatt a lisztet, sót és őrölt borsot keverjük össze, s a kb. 1 cm vastagra vágott májszeleteket alaposan forgassuk meg benne. Ha a hagyma elkészült, tegyünk hőálló jénaiba, s tegyük rá a tetejét. Kb. újabb 2-3 ek. olajat adjunk az előzőhöz, vegyük fel a lángot, s tegyük a forró olajba a májszeleteket és a zsályát. Mindkét oldalát süssük 1-1 percig, majd azt is szedjük ki a jénaiba, a hagymákhoz. Ekkor a zsályás olajat öntsük fel a borral és a balzsamecettel, s gyöngyözve főzzük addig, amíg kb. a felére csökken, s besűrűsödik. Ekkor tegyük vissza a májat, s locsoljuk meg minden oldalát szafttal. Zelleres, krémes krumplipürével tálaljuk.

Zelleres, krémes krumplipüré 
Hozzávalók
- 6-8 szem közepes krumpli megpucolja és felkockázva,
- kb. 6-8 dkg zellergumó megpucolva és felkockázva
- 1 bő tk. vaj
- 2 tk. főzőtejszín
- só

Elkészítés
A krumplit és a zellergumót egy fazékba tesszük, bőven megsózzuk és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Feltesszük főzni. Amikor mindkettő megpuhult, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, s ha kell még sót, s kézi robotképpel krémes krumplipürét készítünk belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése