Gondolkodtam rajta, mivel kívánhatnék Békés Ünnepeket nektek. Többen érdeklődtetek, mi kerül majd nálunk az asztalra az ünnepek alatt.
A menü nagyon változó, egy dolog viszont egészen biztos, hogy soha nem maradhat el. Ez a recept generációk óta vándorol a családban, hiszen a nagypapám receptje.
Nem olyan rég megosztotta a Tarka Bárka blog is, külön köszönet érte Gabának!
Ezzel szeretnék tehát BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI MINDENKINEK!
BAJAI HALÁSZÉL GYUFATÉSZTÁVAL - AMI NEM HIÁNYOZHAT A KARÁCSONYI ASZTALRÓL
Halászlé
Hozzávalók - 2-3 személyre -
- 1 kg ponty – kibelezve, enyhén vízzel átöblítve, de nem
tisztára mosva –
- 1 db. nagy vöröshagyma összeturmixolva
- 1 db. kis paradicsom
- 1 db. kicsi tv paprika
- 1-2 db. bio halászlékocka
- 2 púpos ek. minőségi őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só
Elkészítés
A halat mindkét oldalán sűrűn beirdalom, majd kb. 1,5 cm-es
szeleteket vágok belőle. Besózom mindkét felét, majd egy nagy fazékba teszem.
Ráöntöm a hagymaturmixot, beleteszem a paradicsomot és paprikát, majd hagyom 1
órát állni az egészet. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje a
halat, beleteszem a halászlékockát, s felforralom. Majd lejjebb veszem a
lángot, hozzáadom az őrölt paprikát, s kb. 1 órát főzöm. Mielőtt megfőne, még
főzés közben ízlés szerint sózom.
Tipp: A hagyma és az őrölt paprika sűríti be a levet, így
igény szerint több is tehető mindkettőből, de max. a fent említett mennyiséget
fele még pluszba, különben nagyon intenzív lesz az íze, elveszik a halászlé
íze.
Tehető a halászlébe 1 db. kis burgonya, mert ez összetartja
a levet, de én nem szoktam bele tenni.
Gyufatészta
Hozzávalók
- 0,5 kg fehér liszt
- 4-5 db. tojás
- Só
Elkészítés
Összedolgozzuk mindhárom alapanyagot, s kemény tésztát kell
kapnunk – ha nem akar elsőre összeállni, egy kevés víz tehető bele, de inkább
ne tegyünk -. Majd kinyújtjuk sodrófával, s mikor a sodrófára van tekerve a
tészta, akkor a két oldalánál elvágjuk, így kb. 30-40 cm hosszú és kb. 5-6 cm
széles lapokat kapunk, ami ne legyen vastagabb néhány milliméternél. Egymásra
helyezzük a lapokat, s késsel kb. 2 mm széles csíkokat vágunk belőle, majd bő,
sós vízben kifőzzük.
Bajai szokás szerint, a halhúst és a levet külön eszik.
Először a levet eszik meg a tésztával – s esetleg a belsőségekkel, mint tej és
ikra, majd utána a halhúst külön -. Vörösbor ajánlott hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése