2013. április 7., vasárnap

Fehérborban párolt articsóka

Kicsit eltűntem a hétvégén, de így a végére megkerültem egy kimondottan gyors és finom articsókás vacsorával.
Néha azt szeretem a legjobban az olasz konyhában, hogy olyan egyszerű benne minden, s pikk-pakk elkészül egy remek étel, mint amilyen ez is. 

FEHÉRBORBAN PÁROLT ARTICSÓKA


Hozzávaló - 1-2 személynek - 
- 6 db. articsóka szív - a pucolási eljárás itt olvasható - 
- 2 db. fokhagyma gerezd apróra vágva
- 4 ek. olíva olaj
- 1,25 dl minőségi száraz fehérbor - Orvieto Classico a legjobb, de bármilyen minőségi, száraz fehérbor jó - 
- só, bors
- kb. 1 ek. citromlé

Elkészítés
Miután megpucoltuk az articsókákat, félbe vágjuk a szíveket és sózzuk, borsozzuk őket. Az apróra vágott fokhagymát 1-2 perc alatt kicsit megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk az articsóka szíveket. Ezeket is 1-2 percig sütjük az olajon, majd felöntjük a borra, mérsékeljük a lángot alatta, s lefedve kb. 30 percig pároljuk.
Amikor már puhák az articsóka szívek, kivesszük őket, tányérra tesszük, s meglocsoljuk citromlével. Ha kell még rá só vagy bors, teszünk még rá. Olívaolajjal csorgatott, langyos kifliszeletekkel tálaljuk.  

1 megjegyzés: