2013. április 30., kedd

Osteria Francescana - Modena, olasz étterem a harmadik legjobb a világon

Magyar időszámítás szerint, tegnap - 2013. április 29. - este 9 órakor lezajlott az a rendezvény, amelyre a gasztronómiai világ minden évben árgus szemekkel figyel. Melyik lesz a legjobb 50 étterem a világon? A kialakult sorrend minden évben változik, de nem lehet azt mondani, hogy kiszámíthatatlan lenne a kimenetele. 
Míg tavaly a a dán Noma volt az első, addig idén a második helyre szorult, megelőzve őt a spanyol El Celler De Can Roca.
Ám, ami viszont nagyon-nagyon fontos, olasz étterem is dobgóra állhatott. 


Mégpedig, a Modenában található OSTERIA FRANCESCANA.
Az 1995-ben, Massimo Bottura által alapított étterem séfje olyan kifinomultan evez a tradicionális és a modern konyha között, hogy a világon erre kevés séf képes ilyen mesterien. 
Míg a 3 Michelin-csillaggal rendelkező helyen a séf leginkább a modern konyhát részesíti előnyben - jó példa erre a "capuccino"-ja, ami nem más, mint habos burgonyakrémmel tálalt hagymaleves -, addig kiemelt figyelmet szentel a tradicionális ízek egyvelegének, s mintegy avantgardistaként ötvözi a kettőt amikor az alapanyagokhoz nyúl. 
Olaszországban már többször választották első helyezettnek az éttermet különböző megmérettetéseken, ami nem is csoda, hiszen a séf és alapító, Massimo Bottura szakmai múltja a legnagyobbak nevéhez köti.


A '90-es években Alain Duccasse-szal dolgozott a Hotel de Paris Montecarloban, majd Ferren Adriá mellett találta magát az elBulliban. 
A csupán 11 asztalból álló "gasztronómiai fellegvár" Modena szívében várja a látogatókat és az elitet a világ minden részéről. Ételkölteményeit leginkább a kreativitás, az illúzió és a erőteljes, letisztult ízek jellemzik, melyhez a kiváló alapanyagok biztosítják az alapot.


A fantázianevekkel ellátott menük - Traditional, The Classics vagy a Sensations - mellett maguk az ételek is egyediek, hiszen mindegyik egy alkotás, ahogy például a foie gras lolly, ami egy csokoládés jégkrémre emlékeztető kacsamájpástétom, melyet piemonti mogyoróban és szicíliai mandulaforgácsban helyeznek a betérő vendég elé. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése