2013. április 2., kedd

Húsvéti maradékfeldolgozás 2.: Töltött pite mediterrán ízvilággal

Miután tegnap felhasználtuk a csokifigurákat finom kakaónak, ma következzen valamennyi a tojásból és a sonkából, egy kis plusz ízvilággal.

TÖLTÖTT PITE MEDITERRÁN ÍZVILÁGGAL


Hozzávalók - 17 cm átmérőjű formához - 
Tészta
- 15 dkg liszt
- 67 gr hideg vaj
- 3/4 db. tojás - a maradék 1/4 a kenéshez fog kelleni - 
- 50 ml nagyon hideg víz
- 1 kis csipet só

Töltelék
- 3 db. húsvéti főtt tojás karikára vágva
- pár csipet húsvéti sonka
- ricotta töltelék: 15 dkg ricottát összekeverünk 1 marék reszelt, friss parmezánnal, ízlés szerint sóval és borssal, 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval és 0,5 késhegynyi őrölt rozmaringgal
- 1 db. paradicsom karikára vágva 

Elkészítés
Először a tésztát készítjük el. A liszthez hozzáadjuk a sót és tojást, majd a hideg vajat, s elkezdjük gyúrni, s közben annyi vizet öntünk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy kemény tészta legyen belőle - nekem mind kellett -. Ezután 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a ricottás tölteléket és minden egyéb hozzávalót felvágunk.
Amikor kész a tészta, félbe vágjuk, a formát kikenjük vajjal, s gyors mozdulatokkal belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a peremig érjen a széle. Megszurkáljuk villával a tésztát, s megkenjük tojással. Az aljára tesszük a fele adag ricottás tölteléket, majd ráhelyezzük a tojásokat, majd a paradicsomkarikákat, utána a sonkát és végül a maradék ricottás tölteléket szétkenjük a rétegezett kupac tetején. Ezután a maradék tésztát a kezünkben kezdjük el szétnyomkodni, s amikor már kb. akkora, mint a forma, akkor a töltelék tetejére tesszük, s óvatos mozdulatokkal kinyomkodjuk a széléig, hogy össze tudjuk ragasztani az alsó tésztaréteg szélével.
Megszurkáljuk a tetejét villával, majd alaposan megkenjük tojással. 
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg piros és ropogós nem lesz. Ez nekem 40 perc volt. 

2 megjegyzés:

  1. Hm! Tetszetős. Van egy darab sonka, ami nehezen fogy,mert nagyon száraz, szálas és már unom is. Hm!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!!! Ugyanúgy csinálj mindent, mint a receptben, annyi különbséggel, hogy keverd hozzá a ricottás részhez, csak használj több ricottát mint a receptben és kevesebb parmezánt. Szuper lesz! :-)

      Törlés