Miután tegnap felhasználtuk a csokifigurákat finom kakaónak, ma következzen valamennyi a tojásból és a sonkából, egy kis plusz ízvilággal.
TÖLTÖTT PITE MEDITERRÁN ÍZVILÁGGAL
Hozzávalók - 17 cm átmérőjű formához -
Tészta
- 15 dkg liszt
- 67 gr hideg vaj
- 3/4 db. tojás - a maradék 1/4 a kenéshez fog kelleni -
- 50 ml nagyon hideg víz
- 1 kis csipet só
Töltelék
- 3 db. húsvéti főtt tojás karikára vágva
- pár csipet húsvéti sonka
- ricotta töltelék: 15 dkg ricottát összekeverünk 1 marék reszelt, friss parmezánnal, ízlés szerint sóval és borssal, 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval és 0,5 késhegynyi őrölt rozmaringgal
- 1 db. paradicsom karikára vágva
Elkészítés
Először a tésztát készítjük el. A liszthez hozzáadjuk a sót és tojást, majd a hideg vajat, s elkezdjük gyúrni, s közben annyi vizet öntünk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy kemény tészta legyen belőle - nekem mind kellett -. Ezután 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a ricottás tölteléket és minden egyéb hozzávalót felvágunk.
Amikor kész a tészta, félbe vágjuk, a formát kikenjük vajjal, s gyors mozdulatokkal belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a peremig érjen a széle. Megszurkáljuk villával a tésztát, s megkenjük tojással. Az aljára tesszük a fele adag ricottás tölteléket, majd ráhelyezzük a tojásokat, majd a paradicsomkarikákat, utána a sonkát és végül a maradék ricottás tölteléket szétkenjük a rétegezett kupac tetején. Ezután a maradék tésztát a kezünkben kezdjük el szétnyomkodni, s amikor már kb. akkora, mint a forma, akkor a töltelék tetejére tesszük, s óvatos mozdulatokkal kinyomkodjuk a széléig, hogy össze tudjuk ragasztani az alsó tésztaréteg szélével.
Megszurkáljuk a tetejét villával, majd alaposan megkenjük tojással.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg piros és ropogós nem lesz. Ez nekem 40 perc volt.
Hm! Tetszetős. Van egy darab sonka, ami nehezen fogy,mert nagyon száraz, szálas és már unom is. Hm!?
VálaszTörlésSzia!!! Ugyanúgy csinálj mindent, mint a receptben, annyi különbséggel, hogy keverd hozzá a ricottás részhez, csak használj több ricottát mint a receptben és kevesebb parmezánt. Szuper lesz! :-)
Törlés