2013. április 28., vasárnap

Polpette di Mamma Agata - és 2 éves a Rozmaring&Csokoládé

Megértük ezt is, 2 éves lett a Rozmaring&Csokoládé. Már néhány napja erősen gondolkodom, milyen poszt is lehetne a jeles nap alkalmából. 
Az biztos volt, hogy olasz étel lesz. Az is, hogy dél-olasz. kell egy kis hús és kell egy kis zöldség is mindenképp. 
S akkor az elmúlt év legnagyobb élménye eszembe jutott. Mamma Agata. Legyen egy tehát az ő receptjei közül, ami egy változata a mi itthoni fasírtunknak. 

EGY ÚJ ÖSSZETEVŐT IS BEVEZETEK INNENTŐL A RECEPTEKHEZ. MINDEN ÉTEL KAPNI FOG EGY PLUSZ HOZZÁVALÓT, AMI EGY EMLÉK LESZ. VAGY EGY KELLEMES, VAGY EGY KELLEMETLEN EMLÉK, VAGY EGY KÍVÁNSÁG, AMIT UTOLSÓ HOZZÁVALÓKÉNT KELL AZ ÉTELHEZ ADNI. 
HISZEN EZEK AZ ÉLETÜNK ÖSSZETEVŐI. NEM AZ LESZ A LÉNYEG A KÍVÁNSÁGNÁL, HOGY TELJESÜLJENEK, HANEM AZ, HOGY MINDIG EMLÉKEZZÜNK RÁ, HOGY MIT IS SZERETNÉNK. AZ EMLÉKEKNÉL PEDIG ARRA EMLÉKEZTETJÜK MINDIG MAGUNKAT, HOGY MITŐL VÁLTUNK AZZÁ AZ EMBERRÉ, AMIVÉ LETTÜNK. 

POLPETTE DI MAMMA AGATA - ÉS 2 ÉVES A ROZMARING&CSOKOLÁDÉ


Hozzávalók - kb. 10-14 golyóhoz - 
- 20 dkg állott - kb. 3 napos - kenyér
- 125 ml víz 
- 125 ml tej
- 0,5 kg húsmix: 1/4 kg sertés darált  hús és 1/4 kg marha darált hús
- 50 gr reszelt, friss parmezán
- 3 db tojás - kicsi és közepes közötti - 
- 1 kisebb csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma - apróra vágva vagy reszelve - 
- kevés liszt
- olaj a sütéshez
- EGY KÍVÁNSÁG

Elkészítés
A kenyér héját levágjuk, s a víz és a tej keverékébe áztatjuk 5 percig. Utána a húst egy tálba tesszük, a kenyérből alaposan kinyomkodjuk a vizes tejet és a húshoz adjuk. Nem keverjük össze, csak a végén. Majd hozzáadjuk a többi összetevőt is az alábbi sorrendben:
- reszelt parmezán
- tojások
- apróra vágott petrezselyem 
- fokhagyma
- ízlés szerint só - az eredetiben nincs, de nekem egy kis csipet kell hozzá -
Majd az egészet alaposan összegyúrjuk.
Tetszés szerinti gombócokat formálunk a masszából, melyeket lisztben megforgatunk és forró olajban aranybarnára sütünk. A végén zöldsalátával tálaljuk - a salátát összekeverjük sóval, borssal, citromlével és olíva olajjal -. 

Mamma Agata titka: A fokhagymát nem préseljük össze, hanem nagyon finomra vágva adjuk a húshoz, mert így az íze nem árasztja el az egész húsgolyót, hanem kellemesen megbújik benne. Ezért is kell összesen csak 1 gerezd bele. 

2 megjegyzés: