Amit elsőként megállapítottam, ez sokkal jobb, mint a bolti. Pedig az sem rossz :-D.
Néhány héttel ezelőtt egy kedves salerno-i barátnőm hozott nekem néhány darab amalfi-i, gyönyörű citromot.
Azonnal felhívtam Davide barátomat a Da Mario Étteremben, hogy hogyan is kell kandírozott citromot csinálni.
S egy kb. 34 dkg-os citromból megszületett a kandírozott citrom.
KANDÍROZOTT CITROM DÉL-OLASZ MÓDRA
Hozzávalók
- 34 dkg puha héjú - azaz érettebb - citrom félbe vágva
- annyi só, amennyi ellepi a citromokat
- sok víz
- 200 gr glükóz szirup
- 2 kg cukor
Elkészítés
A citromokat miután félbe vágtuk, tegyük annyi sóba, ami ellepi, s hagyjuk benne 2 napig. A citrom minél éretlenebb, annál hosszabb ideig legyen a sóban. Utána a citromot főzzük át vízben 5-6-szor, az alábbi módon: tegyük a citromokat a vízbe, s amikor a víz elkezd főni, akkor cseréljük le a vizet. Miután ezt elvégeztük 5-6 alkalommal, készítsünk 2 kg cukorból és 2 l vízből cukorszirupot - fele-fele arányban, s addig főzzük, amíg szirup állagú nem lesz -, majd adjuk hozzá a glükóz szirupot is és 5 napig az alábbi módon főzzük benne a citromot: kezdjük el kis lángon melegíteni a szirupban lévő citromokat, s amikor elkezd a szirup forrni, hagyjuk így 1-2 percig, majd zárjuk el a tüzet. Hagyjuk benne a citromot, s ezt ismételjük meg másnap is, egészen 5 napon keresztül. Az 5. napon kész a kandírozott citrom. A megmaradt szirup pedig szénsavas ásványvízzel kiváló szörp lesz. A kandírozott citromot pedig bármilyen süteménybe tehetjük, amibe jól passzol. Hamarosan hozok is majd egy ilyet! Köszönöm Davide!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése