2011. július 16., szombat

Könnyed nyári ebéd: Citromkrémleves édes tojásfehérje habbal, stíriai metélt, ahogy a nagymamám tanította

Továbbra is tombol a nyár, aminél kevés jobb dolog van a világon. Lehet rohanni a strandra, jókat fürdeni, napozni, pihenni, olvasni, beszélgetni, barátokkal lenni. De enni mindig kell, s jó lenne, valami könnyű, gyorsan elkészíthető ebédet az asztalra tenni indulás előtt, ami illik a nagy meleghez. Ahogy már régebben is említettem, nekem a nyárral szorosan összefügg a citrom. Most sincs ez másképp, citrommal zsúfolt ebéd került ma felszolgálásra:

KÖNNYED NYÁRI EBÉD: CITROMKRÉMLEVES ÉDES TOJÁSFEHÉRJE HABBAL, STÍRIAI METÉLT, AHOGY A NAGYMAMÁM TANÍTOTTA


Citromkrémleves édes tojásfehérje habbal 


 Hozzávalók - 3-4 személyre -
- 2 db. lehetőleg tanyasi tojás
- 1 ek. liszt
- 1 ek. vanília pudingpor
- 3+2 ek. cukor
- 2,5 dl tej
- 1 citrom leve és vékonyan pucolt héja
- kb. 3 dl tej vagy víz

Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk sárgájára és fehérjére. A fehérjét 2 púpos ek. cukorral kemény habbá verjük, s betesszük a hűtőbe. Majd a citrom héját - igyekezzünk úgy megpucolni a citromot, hogy a héján ne legyen fehér rész, mert az megkeseríti a levest - és a tejet összeforraljuk. Amíg a tej forr, addig összekeverjük a tojás sárgáját, a lisztet, pudingport, a házi vanília eszenciát, 3 ek. cukrot és a citrom levét, majd a tej alatt levesszük a lángot és folyamatos keverés közbe hozzá öntjük a masszát. 1-2 perc keverés után elég sűrű lesz, s ekkor felöntjük a tejjel vagy vízzel. Ha gondoljuk, itt kivehetjük a citrom héját, de én benne szoktam hagyni. Majd kb. 10 percig közepes lángon főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor egy evőkanállal a habot belekanalazzuk a levesbe, s elzárjuk alatta a tüzet.

Stíriai metélt


Hozzávalók - 4 személyre - 
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 4 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- 1 db. citrom héja
- 3 ek. cukor
- 1 csipet só
- esetleg mazsola kb. 4 dkg
- vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez

Elkészítés
Az összetört túróból, lisztből, 1 db. tojásból, 1 ek. tejfölből, 1 csipet sóból tésztát gyúrunk. Ekkor elég ragacsos tésztát kapunk. Felteszünk főni egy fazékba vizet sóval. A tésztát bő fél cm vastagra nyújtjuk - alaposan lisztezzük be a deszkát és a nyújtófát is, mert nagyon rá fog ragadni a tészta -, s derelyevágóval vagy késsel hirtelen mozdulatokkal kb. 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokat vágunk. Amikor forr a víz, beletesszük és megfőzzük. Gyorsan kész van, akkor készült el, amikor minden tészta feljött a víz tetejére. Ekkor leszűrjük.
Amíg a tészta fő, elkészítjük az öntetet is. A 3 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A fehérjéből habot verünk. A sárgáját elkeverjük a vajjal, a cukorral, a tejföllel, és a fél citrom héjával - itt lehet beletenni a mazsolát is -. A végén hozzákeverjük a habot is. Amikor kész a massza, belekeverjük a tésztát. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával, s beleöntjük a tésztás masszát. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg meg nem barnul kicsit a teteje. Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Látom, Te is nyertél a sülve-főve játékán, ezzel a levessel. Én a pudingtortával nyertem. Szeretném megkérdezni, hogy neked megérkezett már a nyereményed? Különben szuper receptek!
    Üdv: Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsófi,
    Köszönöm a dicséretet, a te tortád is jó, már régebben is néztem.
    Nekem a napokban írtak egy mail-t, hogy adminisztrációs okos miatt késik a postázás, de küldik...LOL :-D :-D.

    VálaszTörlés