2011. június 29., szerda

Grillezzünk! Grillezzünk sajtot!

Amikor elérkezik a nyár, a legelső gondolatom nekem is a grillezés. Ennek a műveletnek nagyon kellemes hangulata van. Barátok, finom ételek, mind grillezve, finom bor, mi kellhet még egy tökéletes nyári estéhez?
S mind közül számomra a legjobb a grillezett sajt. 

GRILLEZZÜNK! GRILLEZZÜNK SAJTOT!




Hozzávalók
- grillezésre alkalmas sajt
- kiegészítők: dió, lila hagyma, grillezett paradicsom vagy akármilyen zöldség, kakukkfű a tetejére

Elkészítés
Grillezzük meg a sajtot, és tálaljuk hozzá a hozzávalókat.

Sajtgrillezés
Nem minden sajt alkalmas a grillezésre. A már "nyersen" is lágy sajtok például nem jók, mert szétfolynak és nem tudjuk utána kiszedni a grillezőből, ott fog fortyogni és mi csak nézzük-nézzük, de nem ehetünk belőle.
Vannak kifejezetten grillezésre való sajtok. Ezeknek a külseje leginkább kemény s grillezéskor csak a belseje folyósodik meg, ugyanis ezeknek a sajtoknak eléggé gumiszerű állaguk van, alacsony a zsírtartalmuk és a nedvességtartalmuk se túl magas – pontosan ezért lehet grillezni, nem olvadnak el, és nem is folynak szét.
Ami nagyon fontos, hogy mindig lapos fordító kanállal fordítsuk meg a sajtot, mert ha valahol kiszakad, akkor szétfolyik a belseje.
Sajtot grillezni onnantól kezdve, hogy meg van a grill sajt, nem nehéz. Rátesszük vagy a grillrácsra, vagy a gáztűzhelyen használható grillező tepsibe, vagy süthetjük sima aljú serpenyőben is, amit kicsit olajozzunk ki előtte. Oldalanként kb. 2-3 percet kell sütni ezeket a sajtokat és már kész is van. 
Lehet fogyasztani önmagában néhány zöldséggel, vagy szintén grillezett zöldségekkel, esetleg fokhagymás pirítóssal, vagy salátához kísérőnek, de a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon megenném, jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Jutka,
    :-D :-D.
    Szerencsére, ez nem egy nehéz feladat. Pillanatok alatt megvalósul, s utána már csak a jól megérdemelt evészet van hátra :-D :-D!
    Jó étvágyat hozzá!
    Rozmaring&Csokoládé

    VálaszTörlés