2011. május 20., péntek

Andalúz Receptverseny díjazott süteménye: Narancsos-citromos nyári tiramisu (andalúz módra)

Egy nagyon könnyen elkészíthető, de annál finomabb nyári süteményt készítünk ma. Az előbbieket mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Andalúz Receptversenyen ez a sütemény bekerül a díjazott ételek közé.

NARANCSOS-CITROMOS NYÁRI TIRAMISU (ANDALÚZ MÓDRA)

  Hozzávalók - 4-5 személy -: 
- 4 tojás fehérje 
- 4 ek. kristálycukor - ha valaki édesebben szereti, tehet még bele - 
- 1 citrom frissen facsart leve 
- 3 dl habtejszín 
- 1 citrom reszelt héja + a tetejére kb. fél citrom reszelt héja 
- kb. 32 db. vanília ízű babapiskóta - ha nem kapnál, akkor jó a sima is, de akkor a masszába tegyél 2 kupak vanília eszenciát -
- 2 dl. Pasqua narancslé narancshússal - Auchan-ban kapható, a salátás hűtőben van -
- 2 tk. limoncello - kihagyható - 
- 2 púpozott ek. Fragata édes narancslekvár - Tesco-ban kapható, ha mégsem kapnál, bármilyen édes narancslekvár jó, vagy sima narancslekvár 2 ek. kristálycukorral -
- 2 ek. víz 
- +2 tk. kristálycukor, ha valaki édesebbre szeretné a süti tetején a lekvárt

Elkészítés:
Hab elkészítése:
A tojásfehérjéket, a 4 ek. cukrot és a citromlevelet kemény habbá verjük egy tálban - itt tehetjük bele a vanília eszenciát -. Egy másik tálban a habtejszínt, az 1 citrom reszelt héját kemény habbá verjük. A habtejszínt óvatos, nagy mozdulatokkal keverjük a tojásfehérjébe.
Süti elkészítése:
Egy tányérba öntsük bele a narancslevet - itt lehet a limoncello-t is beletenni, én tettem -, és a babapiskótákat egyenként, nagyon kicsit áztassuk meg benne, épphogy annyira, hogy a külseje egy kicsit szottyos legyen. Ekkor még a belseje nem válik szottyosá, de átitatja az üdítő. S tegyük szorosan egymás mellé egy tálba az első kb. 16 db-ot - vagy annyit, amennyi szorosan elfér a tálban egymás mellett -. Utána tegyünk rá a habból az elkészített adag felét. Majd ismét mártogassuk a babapiskótákat az üdítőbe és szorosan helyezzük egymás mellé a maradék kb. 16 darabot - vagy amennyit az előbb - az elkent fél adag hab tetején - ez lesz így a második réteg -, majd a maradék habot tegyük rá.
A süti teteje:
Egy tálba tegyük bele a narancslekvárt - itt tehető bele 2 tk. kristálycukor, ha édesebbre szeretnénk, én beletettem - és adjunk hozzá 2 ek. vizet és lassú tűzön kevergetve, folyósítsuk meg. Majd ha kész, a tiramisunk tetejére reszeljünk kevés citromhéjat - kb. fél citromét -, s csurgassuk rá a folyékony lekvárt.
Az eredeti tiramisuval ellentétben, ez azonnal fogyasztható, de én 1 órára hűtőbe tettem, hogy kicsit összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése