2011. május 30., hétfő

Egy csipetnyi Andalúzia 0. főző program: pótolhatatlan alapanyagok és elkészítendő ételek

Az ajtónál máris egy kedves, spanyol lány fogadott. Kellemesen beszéltem hozzá magyarul, még viccelődni is próbáltam. Csak később tudtam meg, kár volt, nem beszél magyarul, csak az alábbi mondatokat: Hogy hívnak? Én Cristina vagyok. 
Viszont, kedvesen átnyújtott nekem egy kötényt és egy remek jegyzetfüzetet, amelyből sok információt tudtam meg Andalúziáról, amelyről addig csak szerény információim voltak, melyek az alábbiak: Spanyolországban található, itt született Picasso, s meseszép kulturális látnivalókat tartogat az oda látogató számára. Ez talán azért elég kevés. 
De akkor mit is érdemes megtudni Andalúziáról néhány pillanatban? Spanyolország és egyben az európai kontinens legdélebbi csücske. A nyolc tartományra osztott közösség egyben Spanyolország leghosszabb tengerpartjával rendelkező régiója. Világszerte ismert gyönyörű városairól, az arab kultúra jegyeit magán viselő építészetéről, pompás lovairól, tapas bárjairól, és, mint Spanyolország második legnagyobb bortermelő tartománya, a sherryjéről. Itt található Spanyolország legnagyobb bikaviadalokra szolgáló arénája, a világ egyik legnagyobb mecsete, a spanyol zöldségtermesztés fellegvára, és itt lobbant lángra a flamenco tüze. Az ellentétek világa, ahol a modern, turistáknak berendezett tengerparti szállodák mellett az eldugott falvak is megcsodálhatók.


S ahol zöldséget termesztenek, ott természetesen a gasztronómia sem elhanyagolható. De nézzük csak, honnan is ered az andalúz konyha gyökere. Bölcsője az egykori arab uralom alatti konyhaművészetben rejlik, mely kihatott egész Európa táplálkozási kultúrájára. Az új főzési technika mellett új fűszerekkel, citrusfélékkel, mandulával, édességekkel gazdagította a már meglévő elemeket. De más kultúrák is nyomot hagytak az andalúz gasztronómiában. A rómaiak és a mediterrán népek öröksége a bor és az olívabogyó, melyek egyben az andalúz konyha elmaradhatatlan alkotóelemei. Az andalúz konyha csínja az elkészítés módjában, illetve a hozzávalók kombinációjában rejlik, de minden andalúz fogás alapjaként az olívaolaj szolgál. Emellett meg kell említeni a borecetet és az első osztályú hústermékeket, különösen a serrano és az ibér sonkát. A tengeri halakat roston sütve, citrommal készítik, a tintahal és a szardínia pedig sok egytálétel alapjául szolgál. 


Ebből a meseszép és gazdag kultúrával és gasztronómiával rendelkező országrészből érkezett mesterszakácsunk Martin Goldman és segítője Luis Losa, akik kedves szavai köszöntöttek bennünket. Martin szavai még ma is a fülemben csengenek arról, hogy a jó recept arról ismerhető fel, hogy bonyolult, ugyanis egy egyszerű ételnek is van "mélysége". Ebben a pillanatban a szenvedéllyel találkozhattam, a főzés iránti szenvedéllyel. Martin ezt a gondolatomat a következő mondatával csak erősítette, miszerint: a főzést illetően a siker ötven százaléka azon múlik, hogy az ember milyen érzelemmel, érzésekkel áll a főzéshez. Ugyanis, ha jó kedvvel, örömmel főzünk, a végeredmény sem lehet rossz.
Ezen a napon ehhez minden adott volt. A jókedv, a pozitív érzések és a szenvedély.
Ma pedig nem marad más, minthogy átadjam ezt az élményt, melyet azokkal a hozzávalókkal kezdenék, melyeket nem lehet pótolni. Aki hamisítatlan andalúz ételeket szeretne készíteni és fogyasztani, be kell szereznie ezt az egy-két alapanyagot:

- Jerezi borecet - sherry borecet -: a borból készült ecet az egyéb ecetfajtáktól abban különbözik, hogy nemcsak a bor sajátos anyagait - borkősav, borkősav sói - tartalmazza, hanem különösen kellemes illatával, telt aromájával, sötét mahagóni színével és erőteljes ízével is kitűnik. A "vinagre de Jerez" elnevezést a 6 hónapon keresztül érlelt tételek kapják.


- Pedro Ximenez - édes sherry bor -: Hagyományosan, a napon szárítják a pedro ximenez szőlőfajta termését. Színe sötét mahagóni, íze édes, mely bővelkedik a mazsola és egyéb gyümölcsök ízkavalkádjával. 


JÖJJENEK AZ ÉTELEK FOTÓVAL:

- Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval


- Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval


- Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával


- Fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével 


- Tengeri durbincs tempura zöldségekkel


- Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival


- Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel

Hamarosan pedig belevágunk, s elkészítjük ezeket az ízletes fogásokat. Addig is, mindenki szerezze be a két hozzávalót, melyet borszaküzletekben, vagy a Culinaris-ban Budapesten meg tudtok venni. Pár nap, s kötényt fel, indulhat a nagy andalúz ízparádé!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése