2011. május 4., szerda

Zöldfűszeres tojásrántotta (kezdő szakácsoknak is!!)

Ma egy olyan vacsorát szeretnék megosztani, amelyet kezdő szakácsok is könnyen el tudnak készíteni. 

ZÖLDFŰSZERES TOJÁSRÁNTOTTA - 3 tojásból - 
Hozzávalók:
- 3 db. közepesen nagy tojás
- 4-4 db. zöld és fekete olívabogyó
- 1 db. közepes paradicsom
- 6 db. rozmaring levél (nem szár, levél!!)
- 1 db. kapribogyó
- 3 tk. főzőtejszín (tk.: teás kanál)
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- aki szereti, tehet bele paprikát - pritamin, tv: fél db. -, hagymát - negyed közepes fej -
- 1 nagy csipet szárított petrezselyemzöld/2 szár petrezselyemzöld apróra vágva (csipet: hüvelyk ujj és mutató ujj által felcsípett mennyiség)
- 6 gr. frissen reszelt parmezán sajt
- 2 tk. olíva olaj

Elkészítés:
Felkarikázzuk az olívabogyókat és beletesszük egy serpenyőbe, majd a paradicsomot félbe vágjuk és mindkét felét felszeleteljük, majd a szeleteket is felszeletelejül így téglatesteket kapunk de bármilyen formában hozzá vághatjuk az olívabogyóhoz. Ez utána a kapribogyót is beletesszük a serpenyőbe és szétnyomjuk, s beletépkedjük a rozmaring leveleit is. Itt tehetjük bele a paprikát és hagymát is. A hagymát vágjuk apró kockára, a paprikát pedig apró darabokra. Majd az egészet locsoljuk meg az olíva olajjal - nem szeretek vajat használni tojásrántottához, mert nekem kicsit darabos lesz vele, de mindenkinek a saját ízlésére bízom, ha vajjal készíti, kb. 5 gr. vaj kell a sütéshez - és nagy lángon, kis égőn kezdjük el sütni.
Addig sütjük így, amíg nem lesz elég lecsós külsejű. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe, s így néz ki:
Ez idő alatt a tojásokat, a sót, borsot, szerecsendiót és tejszínt egy habverővel elkeverjük. Azért jó a habverő, mert kicsit habossá teszi a tojást, s így lazább lesz az állaga. Sóból annyit tegyünk bele, hogy kicsit sósabbnak érezzük, mint ahogy enni szoktuk az ételeket, mert a többi összetevő nem sós. Borsból egy késhegynyit tegyünk bele, a szerecsendióból pedig annyit reszeljünk rá, amennyit a reszelőn háromszor végighúzva szór ki a reszelő a tojásba. Vigyázzunk a borssal és a szerecsendióval, mert nagyon intenzív ízű hozzávalók. Majd a habverővel keverjük el az egészet.
Amikor tehát a paradicsomos alapunk kellően lecsós, öntsük bele a tojást,  adjuk hozzá a petrezselyemzöldet és a reszelt parmezánt, és folyamatos keverés mellett süssük meg annyira, ahogy szeretjük. Én nem szeretem túl szárazon, inkább kicsit folyósan, de ezt mindenkinek a saját ízlésére bízom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése