2011. május 16., hétfő

Házi édes, száraz aprósütemény - formagéppel vagy pogácsaszaggatóval -

Gyermekkorom egyik titkáról sikerült vasárnap reggel lerántanom a leplet :-D. Emlékeimben élt, hogy a nagynéném milyen finom édes aprósüteményeket készített az unokatestvéremnek és nekem. Minek után úgy neveltek bennünket, hogy teával indítsuk a napot - ami a mai napig szokásom maradt -, biztosítani kellett hozzá a sütikét is, ez nem vitás :-D. Sokat gondolkodtam a megoldáson, de most már inkább a nyomába eredtem. Az eredményt a nagynéném szolgáltatta természetesen, és egy kis plusz segítséget is hozzá, így tehát ez a titok sem titok már többet :-D.

HÁZI ÉDES, SZÁRAZ APRÓSÜTEMÉNY - kb. 20 db. - 
Hozzávalók: 
- 33,3 dkg liszt
- 16,6 dkg cukor
- 16,6 dkg vaj
- 55 ml tej
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája
- ízesíteni lehet: 1 csapott kk. kakaó, vagy 1 kupak vanília eszencia, vagy 1 kupak mandula eszencia, fél citrom reszelt héja: én most vanília eszenciát és citromhéjat tettem bele

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, a tejet pedig langyosra melegítjük. Ez után egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót és a tojás sárgáját. Majd hozzáadjuk a vajat, tejet, vanília eszenciát és reszelt citrom héját, majd összegyúrjuk. A süteménykészítőbe szakszerűen beletöltjük, kiválasztjuk a megfelelő formát és elkészítjük a sütiket egy kivajazott tepsin. Ami érdekes, hogy sütőpapírra nem lehet ezeket a formákat kinyomni a gépből, mert nem ragad meg rajta. Itt is látszik, nem mai technikáról van szó :-D. 
Majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, mert pillanatok alatt képes megégni. 

Tipp: Akinek nincs otthon gépe - nem maradt meg a régi időkből -, az is készíthet ebből a tésztából sütit. Egy órára tegye be a hűtőbe, de előtt csomagolja celofánba, majd lisztes deszkán lisztes nyújtófával nyújtsa ki kb. fél cm vastagra és pogácsaszaggatóval készítsen belőle sütiket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése