2011. május 28., szombat

Mindenünk a RÓZSA: rózsatea és rózsavíz

Nyári estéken ha az ember a kertben sétál ahol rózsák is találhatók, szinte nem akar bemenni a lakásba. Káprázatos illatukkal marasztalják az embert, régi emlékeket idéznek a képzeletünkbe talán olyan időkből, melyekre más esetben nem is gondolnánk.
Szeretem a rózsát. Az illatát, mert emlékeztet a gyerekkoromra, amikor minden kerítésen kinyúltak a rózsaágak, s mi gyerekek, vidáman és önfeledtek kacarásztunk köztük. Szeretem a színét. Káprázatos. Minden színben pompázik, olyan, mint a szivárvány. S ha kinyújtom a kezem, ezt a szivárványt megérinthetem. Valós. S a tapintása? A puha bársonyra emlékeztet. Szinte megkísért, hogy beledörzsöljem az arcom ebbe a puha, finom sziromvilágba. S végül, az íze. Az első külföldi nyaralásomra emlékeztet. Rózsacukor formájában találkoztam vele először. S többé nem engedett. A rózsa íze egy dologra emlékeztet. Önmagára. Az illatra, mely belengte a gyerekkorom, s melyet ma is olyan nagy szeretettel fogadok bárhol is találkozzam vele. 
S a minap találkoztam. Először az illat talált meg, majd az illat gondolatot ébresztett. Egy képet láttam magam előtt a konyhámban. Ahol a hűtőben a rózsavíz fogad, téli estéken pedig, amikor csak emlékeimben él a rózsa mindent magával ragadó tökéletessége, egy csésze meleg rózsateával a kezemben gondolhatok az elmúlt és a még előttem álló nyarakra. Kora reggel volt mindez, amikor a rózsa illata a legdinamikusabb. 22 rózsafej szirmával a kezemben megvalósítottam a gondolatokat.

RÓZSATEA ÉS RÓZSAVÍZ
RÓZSATEA
Hozzávalók - kb. 2-3 ek. rózsateához -:
- 2 frissen szedett, bordó rózsafej szirma - de lehet más rózsáé is, de mivel ennek van a legdinamikusabb illata, ennek van a legdinamikusabb íze is -

Elkészítés:
A rózsaszirmokat egy sütőpapírra tesszük, s 75 fokos sütőben 10-15 perc alatt kiszárítjuk.
Ha gyógyteának szeretnék fogyasztani, akkor fél liter forrásba lévő vízhez tegyünk 1 ek. szárított rózsaszirmot. 
Ha kellemes teázásra szeretnénk használni, akkor fél liter forrásba lévő vízhez tegyünk 1 ek. szárított rózsaszirmot és fél-1 ek. - ki, milyen erősen szereti - fekete vagy zöld teát. Mézzel vagy cukorral és citrommal lehet ízesíteni.
Rózsatea jótékony hatása: gyulladáscsökkentő, vértisztító, idegerősítő és nyugtató, immunrendszer erősítő

RÓZSAVÍZ
Hozzávalók - kb. 6,5 dl rózsavízhez -:
- 20 frissen szedett, vegyes rózsafej szirma, amiben van bordó is
- víz

Elkészítés:
Fogunk két rozsdamentes fazekat. Az egyikbe engedünk kb. 3-4 cm magasan vizet. A másikba beletesszük a rózsaszirmok felét és felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a szirmokat. A vizes fazékban felmelegítjük a vizet és rátesszük a rózsaszirmos fazekat. A rózsaszirmos fazekat lefedjük, s lassú tűzön 1 órát főzzük - ez a gőz fölötti főzés -. Arra vigyázzunk, hogy amikor gőz fölött főzünk, a felső fazék ne érjen bele az alsó fazékban lévő vízbe, hiszen itt az a fontos, hogy a gőz főzzön.
Az 1 óra eltelte után levesszük a szirmokkal teli fazekat a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl. Ha ez megtörtént, akkor leszűrjük, a rózsaszirmokból kinyomkodjuk a vizet és fogjuk az ép rózsaszirmok másik felét. Beletesszük a fazékba, s most már azzal a vízzel engedjük fel, amelyet az előbb főztünk - ha ez a víz nem lepné el a rózsaszirmokat, kis vizet töltünk hozzá -, s újabb 1 órát főzzük gőz felett. Ha elkészült, megvárjuk amíg kihűl, leszűrjük - sűrű hálózású szűrővel vagy gézen -, s tiszta üvegbe töltjük. Hűtőben néhány hétig is eláll.
Rózsavíz jótékony hatása: a gasztronómia terén kiváló süteményekbe ízesítőnek, ha rózsa ízű süteményt szeretnénk. De tehetjük szörpökbe is, vagy ételekhez tálalt gyümölcsös köretekbe is. Bármilyen süteménybe beletehető, mert pikáns ízt ad neki.
Gyógyászati hatásként elmondható, hogy a normál és száraz bőrt hidratálja, illatosítja a bőrt, a szem köré is nagyon jó hidratálónak, esetleg fürdővízbe is tehetjük, nyugtatólag hat. 

2 megjegyzés: