2011. július 24., vasárnap

Házi karamell

Van egy bonbon, amit nagyon szeretek. Ez pedig a tengeri sós-karamelles bonbon. Ehhez a csemegéhez eddig már megírtam, hogy kell a bonbont készíteni, de azt még nem tudtuk idáig, hogyan is kell karamellt készíteni.
Ez a fajta változat remek süteményekhez, fagylalthoz, bonbonba, s hűtőben akár hónapokig is eláll.

HÁZI KARAMELL


Hozzávalók - kb. 1 dl karamellhez -
- 275 gr cukorszirup - fele barna cukor, fele víz, sűrűre főzve -
- 275 gr barna cukor
- 100 gr vaj
- 225 ml tejszín

Elkészítés
Bármennyire is azt hisszük, hogy egyszerű elkészíteni ezt a karamellt, meg kell mondjam, nem is annyira. Nekem másodszorra sikerült jól. Ugyanis, el kell találni azt a pillanatot a főzés során, amikor a karamell megfelelően folyékony.
De kezdjük az elején. Feltesszük tehát főni a cukorszirupot, amibe beletesszük a barna cukrot, vajat, tejszínt és házi vanília eszenciát, ebben a sorrendben.
S elkezdjük a kis gázrózsán félig nagy lángon főzni. Egy idő után habzani fog, igyekezzünk kevésbé engedni a habzást, hogy a végén szép, egyenletes karamellt kapjunk. Akkor jó az állaga, amikor már kicsit lomhán lehet keverni, de még nem teljesen sűrű, s a kanálról lecsorgatva, összefüggő réteg marad a kanálon. Ha ekkor elzárjuk alatta a tüzet, akkor kitűnő állagú, enyhén folyékony karamellt kapunk. Ha mégis a kihűlés után sűrű massza szerű lenne, akkor sincs nagy baj, tegyünk bele 2 tk. vizet és kezdjük el folyékonnyá hígítani, s zárjuk el alatta a tüzet, ha megfelelő lett az állaga. Ha kihűlt, hűtőben tudjuk tárolni.

2 megjegyzés:

  1. Mi mindenről maradtam még le az életben? Erről is.

    VálaszTörlés
  2. Szia MJ,
    Örülök, hogy bővíteni tudtam a tudástáradat!
    Sok édes örömet a készítéshez majd a fogyasztáshoz ! :-D
    Rozmaring&Csokoládé

    VálaszTörlés