2011. június 1., szerda

Egy csipetnyi Andalúzia 1. főző program: Andalúz eper

Most, hogy végre sikerült megvásárolnunk a pótolhatatlan alapanyagokat, máris egy remek, könnyű és nagyon finom eper csodával jutalmazzuk meg magunkat, s egyben elkezdjük a tudomány elsajátítását.
Garantálom, hogy ennek az epernek az elfogyasztása után még nagyobb lesz a kedv és az elszántáság a többi remek étel elkészítéséhez.

ANDALÚZ EPER


Hozzávalók - 2 személyre -:
- fél kg friss eper
- 3 tk. sherry borecet - legvégső esetben modenai balzsamecet -
- 1 púpos tk. cukor - a napokban felmerült a kérdés, hogy milyen cukor a cukor, amit írok, hát természetesen barna cukor, nád cukor, nagyon legvégső esetben fehér cukor -
- 1-2 csipet durvára tört bors

Elkészítés:
Az epreket megmossuk és félbe vágjuk, majd utána egy nagy tálba tesszük, amiben könnyen tudjuk keverni. Beletesszük a borecetet - ha nagyon minden kötél szakad és nem kaptunk sherry ecetet, tehetünk bele modenai balzsamecetet is, amitől szintén nagyon finom lesz, de a kétfajta eredmény között van különbség a sherry ecetes javára - és elkezdjük nagy mozdulatokkal átkeverni az ecetes epret. Azon kívül, hogy remek illata lesz és levet ereszt, megfigyelhetjük azt is, milyen gyönyörűen bepirosodik az eper. Az ecet kihozza az eper színét, ami gyönyörű szép piros. Miután már szép piros az eprünk és van egy kis levünk, hozzáadjuk a cukrot és a borsot - melyet előtte durvára törünk, vagy ha őrlőfejes üvegben van, akkor már ez a munka is el van végezve helyettünk -, s jó alaposan átkeverjük. Addig keverjük - kb. 1 perc -, amíg a cukor már nem serceg a keverőkanál alatt. 
Ezt az epret majd az utolsó receptkor is elkészítjük pár hét múlva a desszertnél, de akkor még kap egy kis pluszt bele, ami most még titok :-D. De így is remek csemege!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése