2011. június 15., szerda

Dolce Vita - az én (íz)világom: Citromos spagetti

Az olasz, de főleg a dél-olasz konyha maga a tökély. De mit is mondhatnék mást egy nápolyi dédanyával a hátam mögött :-D. Sokat fogok írni hamarosan - az  Országok, ízek, történetek fejezetben - az olaszországi ízekről, illatokról, színekről és élményekről, de így előjáróban talán annyit, hogy mi is teszi annyira tökéletessé ennek az országnak a konyháját, hogy az egész világot elvarázsolta. A válasz alapjaiban véve nagyon egyszerű. Két dolgot említenék meg: először is az a mély szeretet és tisztelet az étel iránt, amit máshol a világban kevésbé lehet felfedezni, a második pedig az egyszerűség. Az ételek ízének egyszerűsége. Nem bonyolítják túl mindenféle "varázslatokkal", hanem alap ízeket tesznek az asztalra tökéletes kombinációban. S talán van még egy harmadik dolog. A frissesség. Az alapanyagok annyira frissek, hogy még harsognak. Színben, ízben, illatban egyaránt. Ez tehát a tökéletesség útmutatója. S mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint egy abszolút autentikus dél-olasz recept, egyenesen a citromlugasokból. 

CITROMOS SPAGETTI


Hozzávalók - 2 személyre -
- 250 gr spagetti tészta
- fél fej fokhagyma
- 1+1/4 lédús citrom leve és reszelt héja
- 3 ek. jó minőségű olíva olaj
- fél friss csokor petrezselyem
- bő fél csésze +  a díszítéshez friss, reszelt parmezán sajt, de ha pecorino van, az lenne a legjobb (nyugodtan lehet szicíliai vagy toscan is, egyforma jó hozzá mindkettő)

Elkészítés:
A spagetti tésztát sós, olajos vízben feltesszük főni annyi ideig, hogy még kicsit kemény legyen - ezt hívják az olaszok "al dente"-nek, azaz fogkeménynek -. 
Közben a fél fokhagymával kikenünk jó alaposan egy spagettis tálat, amibe majd a végén az egész tészta kerül. Ezt azért jobb így végezni, mert így a fokhagyma jobban átjárja a spagetti ízét, de mégsem lesz annyira erőteljes az íze. Majd a fokhagymás tálba öntjük a citromlevet és egy habverővel elkezdjük keverni, s közben óvatosan adagoljuk bele az olajat, s addig keverjük, amíg jól el nem vegyül a citromlében az olaj. Amikor kész, beleöntjük a reszelt sajtot és jól elkeverjük az öntetben. Amikor kész a tészta leszűrjük, nem mossuk le, hanem egyből az öntethez tesszük és jó alaposan beleforgatjuk a citromos levet. Amikor kész, tányérra szedjük és minden adag tetejét megszórjuk reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése