2011. június 11., szombat

Svéd áfonyás sütemény ribizlivel

Egy olyan napon, amikor elfogyott a bonbonunk, kint nyár helyett ősz van, de legalább annyi örömünk lehet, hogy a legfinomabb gyümölcs - szerintem -, a ribizli megjelent a piacon, nincs más dolgunk, minthogy egy olyan országba "utazzunk" és készítsük el egy közkedvelt süteményüket, ahol szinte mindig hűvös az idő - leginkább azért, mert eléggé északon van :-D -. Ez az ország nem más, mint Svédország.
Ha ellátogatunk a valóságban is a svédekhez, minden pékségben lehet találkozni ezzel az áfonyás süteménnyel - amelyet én most ribizlivel párosítottam -. 
Garantáltam mondhatom, az egyik legfinomabb sütemény, amit valaha is ettem. 

SVÉD ÁFONYÁS SÜTEMÉNY RIBIZLIVEL


Hozzávalók - 5 sütihez - 
A tésztához  
- 3,5 gr száraz élesztő - vagy negyed friss élesztő -
- 188 ml meleg tej
- 0,5 púpozott tk. őrölt kardamom

- 1 nagy tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
- 63 g olvasztott vaj
- 40 dkg sima liszt
- kevés vaj és barna cukor a sütéshez


 A töltelékhez:
- 10 dkg áfonya és 10 dkg ribizli
- fél narancs leve és héja, egy kevés narancshéj a sütéshez
- 38 gr cukor


Elkészítés: 
Az élesztőt meleg tejjel és egy csipet cukorral futtassuk fel. Egy nagy tálba habverővel keverjük fel a tojást a sóval, őrölt kardamommal, cukorral és az olvasztott vajjal. Keverjünk hozzá 30 dkg lisztet és a tejben felfuttatott élesztőt. Ha habverővel adjuk hozzá fokozatosan a hozzávalókat, akkor csomómentes, vastag, ragacsos pépet kapunk. Ekkor keverjük hozzá a maradék 10 dkg lisztet, de ezt már kézzel, mert nem fog menni habverővel. Lisztes kézzel készítsünk belőle egy golyót, fedjük le konyharuhával és hagyjuk duplájára nőni meleg helyen.
Közben készítsük el a gyümölcsöt. Keverjük a ribizlihez és áfonyához a cukrot, narancslevet és reszelt narancs héját. Kicsit villával törjük meg a gyümölcsöket. Egy tepsire rakjunk sütőpapírt, majd rakjunk rá néhány darabka vajat és szórjuk meg barna cukorral. Ettől szép barna és édes lesz a talpa. 
Ha megkelt a tészta, tisztítsuk meg a nyújtódeszkát. Én szoktam rá tenni celofánt, hogy ne legyen tiszta tészta minden. Ha nem teszünk, akkor viszont lisztezzük be alaposan a deszkát és tegyük rá a megkelt tésztát. Kézzel nyomkodjuk szét kb. egy A/4es papír nagyságára. Csöpögtessük le a gyümölcsöt és a felét tegyük a tésztára úgy, hogy mindenhol legyen rajta, ergo "kenjük" szét a tésztán. Majd hajtsuk be a négy szélét, s utána középen is, ezzel bezárjuk a tésztába a gyümölcsöket. Majd nyomkodjuk ismét laposra, tegyük rá a maradék gyümölcsöt és ismét hajtogassuk össze. Ha kész, akkor vágjuk 5 darabra. Minden darabból készítsünk egy hosszú, vékony csíkot és tekerjük fel úgy, mint a csigát. Ezt tegyük meg mindegyikkel, s tegyük a tepsire egymástól kellő távolságra. A tetejére tegyünk kevés barna cukrot és reszeljünk rá egy kis narancshéjat, majd hagyjuk az egészet konyharuhával lefedve még 20 percig kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha letelt a 20 perc, kicsit nyomjuk be a tetejét, hogy ne legyen olyan magas, s tegyük be a sütiket a sütőbe, s süssük őket aranysárgára és ropogósra - nekem ez kb. 40 perc volt, de sütőtől függ -.
Melegen tálaljuk, mert úgy az igazán finom. Ha kihűlt, sütőben bár fel lehet melegíteni, de melegen az igazi. Igyunk hozzá meleg teát, s nem fogjuk tudni abba hagyni, felfaljuk az összeset :-D.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése