2011. június 25., szombat

Igazi zöld dió lekvár 2. változat: 12 napos elkészítési idő, igazi "nagymama lekvárja", vagyis a tökéletes változat

Amikor bő 10 nappal ezelőtt megosztottam az 1. zöld dió lekvár receptjét, ígértem egy 2. variációt is az elkészítésre. Őszintén megmondom, nem tudtam, hogy milyen eredményre jutok majd ennél a változatnál, csak azt tudtam, hogy kerestem egy ízt. Amit megtaláltam az 1. változatban is. De most azt mondom, ez a tökéletes! Ez, vagyis a 2. változat az a zöld dió lekvár, amire vágytam. Az elsőben ugyanis elég erősen dominál az édes íz, a dió íze pedig másodlagosan intenzív. Azoknak megfelelő tehát az első változat, akik klasszikusan édes szájúak. De aki szereti, ha valami kicsit kesernyés, de mellette csendesen megbújik a cukor édesítő ereje, az ne sajnálja ezt a 12 napot és a mindennapi vízcserére való figyelést, még most, amíg a dió használható, fogjon hozzá, mert áldani fogja magát a végén, olyan ízvilággal fog találkozni. 

IGAZI ZÖLD DIÓ LEKVÁR 2. VÁLTOZAT: 12 NAPOS ELKÉSZÍTÉSI IDŐ, IGAZI "NAGYMAMA LEKVÁRJA", VAGYIS A TÖKÉLETES VÁLTOZAT


Hozzávalók
- 570 gr zöld dió - nekem pont ennyi volt lemérve, nincs mit tenni :-D -
- 285 gr cukor
- 570 gr víz
- 2 db. kisebb citrom kifacsart leve + 1 db. kisebb citrom reszelt héja
- fél kk. vanília eszencia
- fél db. sztarking alma - de lehet bele tenni narancsot is, kinek mi a szimpatikusabb -

Elkészítés
A dióknak mindkét végét levágjuk, majd az összeset beletesszük a mosogatóba, fogunk két éles kést és össze-vissza szurkáljuk őket. Utána egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje, majd elindul a 12 napos áztatási idő, melynek a lényege, hogy a keserű íz kijöjjön a dióból. A vizet minden nap cseréljük a dión. Pár nap múlva elkezd feketedni, de ne ijedjünk meg, ez így természetes. 
A 12 nap végén leöntjük róla a vizet és tiszta vízben elkezdjük főzni annyi ideig, hogy megpuhuljon. Ezt késsel tudjuk ellenőrizni. Már a 12 napos ázási időszaktól is puhul, de annyira meg kell mindenképp a főzésnél puhítani, hogy a kézi botmixer összepépesítse majd a végén. Nekem ez fél óra volt, de ez dió függvénye, hogy mennyi ideig tart. Ha megpuhult, akkor leöntjük róla a vizet, a diókat beleöntjük a mosogatóba, s egy kés és egy villa segítségével ketté vágjuk, hogy megkönnyítsük majd a botmixer dolgát. Ekkor a diót magára hagyjuk és elkészítjük a szirupot. A citrom héját, a cukrot, vizet és a citrom levét egy fazékba öntjük, s közepes gázrózsán  állandó keverés mellett, nagy lángon 20 percig főzzük, hogy szirup legyen a végén belőle. Ekkor beletesszük a diókat, a vanília eszenciát és az almát és/vagy narancsot óvatosan, s kb. 5-6 perc alatt - ekkor már lassú tűzön - kicsit összeforraljuk a sziruppal. Majd levesszük a tűzről, s kézi botmixerrel összepépesítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, amely ekkor már kis lángon ég. Kb. 10 percig főzzük még állandó keverés mellett, majd levesszük a tűzről, üvegekbe töltjük, s ugyanúgy, mint az 1. változatot, száraz dunsztba tesszük legalább 24 órára.

4 megjegyzés:

  1. A mai napon - 2011.06.29. - megérkezett az első privát vélemény a 2. változatról. Egy világot járt és látott ismerősöm az alábbi szavakkal illette a művemet:

    "Szia drága, nem volt időm írni, olyan sok dolgom volt mostanában... Csak annyit akarok mondani, h. a vetítésünk után másnap reggel (déli 12 órakor :) remek reggelink volt, ugyanis képzeld, zöld dió lekvárral regenerálódtam! Hálás köszönetem, nagyon nagyon finom volt! Remélem még maradt egy kevés és a kedvesem nem falta fel az egészet.
    Azt akarom tehát mondani, remek volt, h. nem volt agyoncukrozva, mint gyerekkoromban.... akkoriban, gyerekként nyilván örvendtem az édesnek, de amit te most készítettél az elegánsan visszafogott volt, már édesség szempontjából és ez nagyon tetszett! Köszi még egyszer!!!"

    Köszönöm Kedves Barátom ezeket a sorokat!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen a receptet. Véleményt még nem tudok írni, mert Melinda ebben a pillanatban fogott hozzá a főzésnek. Ha kész lesz és megízleltük, megírom az élményt. Kellemes hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Kedves MJ,
    Nagyon várom a véleményt, amit előre is köszönök!
    Innentől már a munka könnyebbik fele következik, mert a főzés az már rövid folyamat. Gratulálok hozzá, hogy neki kezdtetek és kivártátok a 12 napot.
    Nem fogtok csalódni benne szerintem, nagyon kellemes és egyedi az ízvilága!
    További jó munkát nektek és jó étvágyat a már majd kész lekvárhoz! :-D
    Üdvözlettel,
    Rozmaring&Csokoládé

    VálaszTörlés
  4. Most épp itt vagyunk, mert az ismétlés a tudás ... ugyebár. Az anyag meg lassan összafő és lehet töltögetni. Kicsit lehet elmértük, mert 5 kiló volt a gyümölcs. Sok az ínyenc a családban. :)

    VálaszTörlés