2011. június 23., csütörtök

Dolce Vita - az én (íz)világom: Pecorino gesztenyemézzel - gyerekek is elkészíthetik!!! -

Ha nagy a hőség, nem feltétlen biztos, hogy mindenki szereti a nagyon csömör és testes édességeket. Én legalábbis nem szeretem. Viszont, az édességet igen :-D. Mit lehet ilyenkor tenni?
Egy nagy ugrással a meseszép és autentikus Dél-Olaszországból máris a kultúrákban és látnivalókban gazdag Észak-Olaszországba érkezünk, pontosan Toscanaba. Ahol, mindamellett, hogy rengeteg látnivaló van, természetesen rengeteg finomság is akad. S ha ezeket ügyesen kombináljuk, mennyei ízvilágot kaphatunk. S a kifogástalan ízekkel egy nagyon fontos dolog is párosul, mégpedig az, hogy ezek az ételek nagyon egészségesek.

PECORINO GESZTENYEMÉZZEL - gyerekek is elkészíthetik!!! -


Hozzávalók - 1 személyre -
- annyi kocka natúr pecorino sajt - nincs ízesítve fokhagymával, semmivel -, amennyit meg tudunk enni
- néhány tk. gesztenyeméz

Elkészítés
A pecorino sajtot felkockázzuk és gesztenyemézet csurgatunk rá, majd villával elfogyasztjuk egy remek pohár édes fehérbor mellett.

Érdekességek:
A pecorino sajt pontosan olyan kemény sajt, mint az általunk jól ismert parmezán sajt. Annyi a különbség, hogy a pecorino juhtejből - ma már sűrűn készül kecsketejből vagy tehéntejből - készül, ezért nagyon jellegzetes, erős aromája van.  Négyfajta pecorino sajt van Olaszországban, mely mind egy kicsit eltér egymástól:
Pecorino Romano - Róma
Ez egy erősen aromás és szintén kemény sajt, amit Róma közelében, Lazio tartományban állítanak elő. Minél idősebb, az aromája annál erősebb, szinte már csípősnek nevezhetjük.
Pecorino Siciliano - Szicília
Ez talán nincs annyira aromás, mint római. Amikor még friss a sajt, akkor szendvicsekbe teszik, idősebb korukba tészták tetejére reszelik.
Pecorino Sardo - Szardínia
Ez egy viszonylag édes, és eléggé lágy fajta pecorino. Leginkább salátákhoz és szendvicsekben fogyasztják. Ma már nagyon kevés helyen Szardínián, de azért még találunk olyan helyet, ahol "casu marzu"-t készítenek. Ilyenkor úgy érlelik meg ezt a sajtot, hogy egy kukacfajtával járatják körbe, aminek a nyálától érlelődik és lágyul a sajt.
Pecorino Toscano - Toszkán
Ezt a fajtát ismerjük Magyarországon leginkább, legtöbb helyen ez kapható. Intenzív ez a fajta is, de még nagyon érett állapotában sem közelíti meg a római pecorinot. Leginkább a szardíniaihoz hasonlítható.

Gesztenyeméz
A sárgászöldtől a sárgásbarnáig terjedő színű, jellegzetes, enyhén gesztenyevirág-illatú méz, kellemes és gyenge, de jól kivehető kesernyés utóízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése