Régi vágyam volt, hogy zöld dió lekvárt készítsek. Ez az egyik legfinomabb dolog, amit valaha is ettem. Édes, és mégis kesernyés. Dió ízű, és mégis csak a falat végén érzem leginkább a dió jelenlétét. Egyszerűen tökéletes.
Kétfajta eljárással találkoztam az utóbbi időben. Aki neki akar látni ennek a folyamatnak, most mondom, legyen nagyon, de nagyon elszánt, mert nagyon is próbára teszi az embert. Ami a legfontosabb, szerezzünk be egy gumikesztyűt. De ne azt a vékonyka kis sebészkesztyűt, mert az semmit sem ér, ezt a kezem bizonyítja most leginkább, mert olyan, mintha soha nem mostam volna meg - s ezt a látvány még 1-2 hétig biztos csodálhatom is :-( -. Arra a citromsárga, igazi "gyöngyszemre" van szükség gumikesztyű terén, ami minden boltban kapható. Talán az állni fogja a kiképzést :-D.
De mielőtt bárkit elrémisztenék, nem szeretném, ugyanis a végeredmény maga a csoda.
Most tehát az 1. változatot mutatom be, ami 24 óra alatt kész van.
IGAZI ZÖLD DIÓ LEKVÁR - 1. VÁLTOZAT: 24 ÓRÁS ELKÉSZÍTÉSI IDŐ, BONYOLULT FOLYAMAT
IGAZI ZÖLD DIÓ LEKVÁR - 1. VÁLTOZAT: 24 ÓRÁS ELKÉSZÍTÉSI IDŐ, BONYOLULT FOLYAMAT
Hozzávalók - 1-2 befőttes üveg mennyiséghez -
- 90 dkg zöld dió - pucolt állapotban - + 3 szem tartalékba - erről majd az elkészítésnél írok bővebben -
- 90 dkg cukor
- 1+1,5 lédús citrom kifacsart leve
- 3 tk. vanília eszencia
- 1 közepes fej jonatán alma
- annyi víz, amennyi ellepi a diókat
Elkészítés
A legfontosabb, a dió. Olyan zöld dióra van szükség, aminek még nem csontosodott meg a héja. Ez leginkább ilyenkor, június közepe környékén van a fákon. Ha át tudunk rajta szúrni egy tűt, akkor ideális. De ha félbe vágjuk, s úgy látjuk, hogy még nem alakult ki a csonthéja, az is jó, a lényeg az, hogy ne legyen még meg a csontos, barna héj.
S ez után következik az a folyamatrész, ami a merészséget megkívánja. Vegyük fel a kesztyűket, s minden darab diót hámozzunk meg egészen a fehér részéig. Ne legyen rajta zöld rész egy darab se. Ez után rakjuk be egy fazékba és engedjünk rá annyi vizet, amennyi ellepi a diókat. Majd 3 órán keresztül 3-szor, azaz óránként 1-szer cseréljük le alatta a vizet. Ha a harmadik csere után is eltelt az 1 óra, akkor tegyünk az új lébe 1 citrom kifacsart levét, s tegyünk a fazékba egy tányért, ez lenyomja a diókat, s hagyjuk így másnapig.
Másnap öntsük le róla a vizet és tegyük rá a megpucolt almaszeleteket. A vizet - amennyi ellepi a diókat -, cukrot, vanília eszenciát és 1,5 citrom kifacsart levét melegítsük össze, majd öntsük rá a dióra. Közepes gázrózsán főzzük közepes tűzön addig, amíg a diók meg nem puhulnak. Tehetünk rá nyugodtan fedőt is, mert a diók feljönnek a víz felszínére. Ha a diók puhák, kézi botmixerrel pépesítsük össze és rendszeresen keverjük innentől kezdve a végéig, nehogy leégjen. Kóstoljuk meg, eléggé zöld dió ízű-e. Ha nem, akkor egy kis tálba szedjünk ki 2-3 ek. pépet, tegyünk bele egy egész, zöld héjjal rendelkező diót és a botmixerrel pépesítsük össze, majd keverjük bele a fazék pépbe. Kb. 2-3 perc múlva kóstoljuk meg jó-e. Ha nem, akkor újabb adag pép és zöld dió mixe, egészen addig, amíg nem lesz kicsit kesernyés és zöld dió ízű. Ne ijedjünk meg, nem lesz keserű, mert amikor hűl majd a lekvár, akkor a cukor édessége felerősödik. Ha elértük a megfelelő ízt, akkor hagyjuk még 1-et, 2-őt rottyani, majd tiszta üvegekbe szedjük. Még forrón, azonnal a kiszedés után tekerjük rá az üveg tetejét, ekkor az üvegben vákuum keletkezik, s nem romlik meg a lekvár. Ha kész az utolsó üveg is, akkor 24 órára tekerjük az egészet pokrócba, ezt hívják száraz dunsztnak. S utána már fogyasztható is. A 2. változatot kb. 1 bő hét múlva osztom meg, mert annak több idő kell, annak az elkészítési ideje 10 nap.
"Ha a diók puhák, kézi botmixerrel pépesítsük össze" - a lével együtt kell összepépesíteni, amiben főtt? Bocs, ha hülye kérdés, de soha nem tettem el zöld diót, fogalmam sincs, hogy viselkedik ha főtt már, lehet, hogy elég a leve magában. Köszönöm a választ!
VálaszTörlésA 12 napos, tökéletes változatnál megtaláltam a választ a korábbi kérdésemre, víz nélkül, persze... Köszönöm a receptet, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, ugyanis még csak nem is kóstoltuk soha ezt a finomságot!
VálaszTörlésKedves kedit,
VálaszTörlésA szirupos lével együtt kell összemixelni a diót. Remélem, még nem késtem el a válasszal!
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Üdvözlettel,
Rozmaring&Csokoládé