2011. június 12., vasárnap

Fehérboros rókagomba krémleves szarvasgombával

Amikor múltkor megvettem a szarvasgombát azt írtam, hogy használni is fogjuk. Elérkezett a pillanat, hogy az első ételünkbe beletegyük. Szerintem ez esetben a róka és a szarvas nagyon jól megférnek egymás mellett...sőt :-D! Kifejezetten jó hatással vannak egymásra! 

FEHÉRBOROS RÓKAGOMBA KRÉMLEVES SZARVASGOMBÁVAL


Hozzávalók - 2 személyre -
- 20 dkg rókagomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kicsi burgonya
- 1 ek. vaj
- 4-5 dl tyúkhúsleves - kockából is lehet - 
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- őrölt fehérbors
- szerecsendió, só - amennyiben szükséges -, kevés szarvasgomba

Elkészítés
A gombát, a hagymát és a burgonyát megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk külön-külön. Egy mély serpenyőben felforrósítjuk a vajat és megpirítjuk benne a rókagombát - ne ijedjünk meg, először levet is fog ereszteni, de az pár perc alatt elpárolog -. Ha megpirult, kivesszük és félre tesszük. A maradék vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzá tesszük a burgonyát és felöntjük a tyúkhúslevessel. Fedő alatt kb. 20 percig pároljuk a legkisebb égő közepes lángján. A párolás felénél beleöntjük a fehérbort. Ha kész, a levest lehúzzuk a tűzről, beletesszük a megpirított gomba 3/4-ét és kézi mixszerrel összeturmixoljuk, majd beletesszük a tejszínt, fehérborsot, szerecsendiót és megkóstoljuk, kell-e még bele só. Ha az íz rendben van, akkor összeforraljuk pár perc alatt. Ha kész, tányérra tesszük, megszórjuk a maradék pirított rókagombával és kevés szarvasgombát reszelünk a tetejére. Egy lapos tányért a tetejére fordítunk, lefedjük a levest kb. 2 percig, hogy a szarvasgombának kijöjjön az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése